Antena Meniu Search
x

Video Plătim cu date personale servicii aparent gratuite. La ce trebuie să fii atent atunci când instalezi o aplicaţie pe telefon

Valorează mai mult decât petrolul, dar se obţin infinit mai uşor, doar printr-un simplu click. Datele personale, la care renunţăm mult prea uşor, de fiecare dată când instalăm o aplicaţie sau intrăm pe un site, sunt o mină de aur pentru giganţii din tehnologie. Românii, însă, nu pun deloc preţ pe informaţiile pe care le oferă gratuit pe internet, iar dezinteresul ne-ar putea costa scump, spun specialiştii.

de Ioana Matei

la 31.01.2022, 19:51

Vezi și

Zilnic, zeci de site-uri şi aplicaţii au acces la datele noastre personale, ştiu unde ne aflăm, ce pasiuni avem şi cu cine vorbim. Ba mai mult, oferim voluntar şi informaţii financiare, fără să ştim unde şi la cine ajung mai departe. Ignorăm zeci de pagini de termeni şi condiţii scrise într-un limbaj greoi ca să primim acces la servicii aparent gratuite. De fapt, semnăm un contract digital prin care plătim cu date personale.

"Le folosesc ca să îşi dea seama ce ne place şi ce nu ne place astfel încât să îşi targeteze propriile produse şi să ne facă să ne petrecem cât mai mult timp în reţea", a declarat Alexandru Negrea - consultant social media. Un studiu de la o universitate americană arată că ne-ar lua 76 de zile lucrătoare ca să parcurgem toate clauzele cu care ne întâlnim anual, pe internet.

La ce trebuie să fii atent atunci când instalezi o aplicaţie pe telefon

Studiile arată că peste 90% dintre utilizatori nu citesc niciodată termenii şi condiţiile aplicaţiilor pe care le instalează. Regula de aur este să căutăm câteva cuvinte cheie, în orice politică de confidenţialitate. Citiţi secţiunile în care apar termenii "accept", "autorizez", "terţi", "afiliaţi" sau "parteneri de publicitate". Astfel, aflaţi ce date colectează site-ul sau aplicaţia, pentru cât timp şi cui le distribuie mai departe.

Pe acelaşi subiect

"Să încerci, pe cât posibil, dacă faci plăţi, să foloseşti un card virtual, care dispare în momentul în care ai făcut plata. Să eviţi să dai date despre tine cum ar fi date de localizare, telefon, adresa de email şi, în general, să postezi cât mai puţin de prin locurile în care te duci", a declarat Ana-Maria Udrişte, avocat. "De la setările absolut necesare este pas lung până la informaţiile de marketing şamd, pe care le poţi debifa", a declarat Marian Hurducaş - consultant comunicare.

Giganţii tech fac schimb de date între ei

Giganţii tech fac schimb de date între ei. WhatsApp a primit chiar un ultimatum de la Comisia Europeană, după ce a fost acuzată că distribuie abuziv datele utilizatorilor către Facebook şi Instagram. Aşa că s-au dat sume uriaşe pentru a opri schimbarea legislaţiei.

"Doar Meta şi Amazon au dat fiecare câte 20 de milioane de euro anul trecut pentru a face lobby. Şi Apple este pe listă. Cam atât de importante sunt datele pe care noi le dăm", a declarat Marian Hurducaş - consultant comunicare. O soluţie ar putea veni de peste Ocean. O propunere legislativă cere serviciilor online să rezume termenii şi condiţiile după modelul etichetelor nutriţionale de pe alimente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Plătim cu date personale servicii aparent gratuite. La ce trebuie să fii atent atunci când instalezi o aplicaţie pe telefon