Antena Meniu Search
x

(P) Încă încerci să cumperi noul Xbox? Când ar putea apărea pe rafturi

Cele mai noi console de jocuri lansate de Microsoft și Sony au început anul cu o cerere extrem de mare, motiv pentru care majoritatea jucătorilor încă nu le pot achiziționa. 

de Redactia Observator

la 16.02.2021, 16:16

Încă încerci să cumperi noul Xbox? Când ar putea apărea pe rafturi
Încă încerci să cumperi noul Xbox? Când ar putea apărea pe rafturi

Atât Sony, cât și Microsoft au avut recent dificultăți în a pune stocuri de console noi pe rafturile magazinelor. În ultimele două luni, găsirea unui PlayStation 5 sau Xbox Series X | S într-un magazin a fost noroc pur. Asta deși există anumite site-uri de licitații online, dar prețurile sunt de obicei cu cel puțin 150% mai mari.

Acum, directorii ambelor companii, precum și întreprinderile din lanțul lor de aprovizionare, cum ar fi AMD, spun că livrările ar putea fi limitate în continuare, până în a doua jumătate a anului.

Lansarea Xbox Series X / S și Game Pass va face ca veniturile trimestriale ale jocurilor Microsoft să depășească 5 miliarde de dolari. În timp ce niciuna dintre companii nu obișnuiește să-și divulge în mod regulat numărul de vânzări, analiștii independenți estimează că Sony a vândut între cinci și șase milioane de PS5 de la lansarea consolelor la jumătatea lunii noiembrie, iar Microsoft între două și trei milioane de console Xbox.

Într-un interviu acordat New York Times, Mike Spencer de la Microsoft a prezentat câteva dintre motivele lipsei de console Xbox. Potrivit lui, este vorba despre o problemă cu care se confruntă majoritatea producătorilor din industria jocurilor. Mai precis, există o mulțime de întreruperi în lanțul global de aprovizionare cu produse electronice în acest moment, iar disponibilitatea PS5 și Xbox este doar unul dintre efectele acestora.

O mare parte din aceste probleme pot fi atribuite efectelor de lungă durată ale pandemiei Covid-19. Măsurile de lockdown din China, unde sunt fabricate majoritatea pieselor consolelor, au creat blocaje în lanțul internațional de aprovizionare, ceea ce face dificil pentru orice companie să plaseze comenzi de componente în acest moment. Există, de asemenea, șansa ca lansările de vaccinuri la nivel mondial să aibă impact asupra logisticii de expediere, ceea ce face mult mai dificilă trimiterea unei noi console de la fabrica din China continentală la un raft de magazin din orice parte a lumii.

Atât AMD, cât și Nvidia au suferit, de asemenea, de o lipsă globală de GDDR6, un anumit tip de memorie RAM care joacă un rol cheie în hardware-ul modern pentru jocuri high-end. Așadar, gamerii cu PC-uri s-au confruntat cu o problemă reală în ultimele câteva luni atunci când încercau să facă upgrade la cele mai noi plăci video, din lipsa acestora. 

Deoarece atât PlayStation 5, cât și Xbox Series X funcționează cu hardware AMD personalizat, problemele AMD se reflectă și în pieța consolelor de jocuri.

Acest lucru pune atât Sony, cât și Microsoft într-o poziție precară în acest moment. Ambele companii se bucură în prezent de avantajele cererii ridicate, dar alte cinci luni de penurie ar putea avea un efect substanțial asupra modului de dezvoltare a jocurilor. Nu are rost ca studiourile, în special studiourile independente ale unor terțe părți, să creeze jocuri care să exploateze pe deplin caracteristicile specifice ale PS5 sau Xbox Series X dacă nimeni nu are încă una din aceste console. 

Mai important, entuziasmul cumpărătorilor de console s-ar putea reduce.

În acest moment, există încă o mulțime de entuziasm pentru hardware-ul de a noua generație în cercurile gamerilor, dar este dificil să menții publicul interesat atunci când au puține șanse realiste de a cumpăra vreodată acel hardware. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Tehnologie » (P) Încă încerci să cumperi noul Xbox? Când ar putea apărea pe rafturi