Video Programele antivirus care ar putea fi interzise în România
Guvernul vrea să interzică programele antivirus ruseşti! Propunere a venit astăzi din partea ministerului Digitalizării, care spune că aceste programe pot fi transformate foarte uşor de Kremlin în veritabile unelte de spionaj. Multe instituţii publice au astfel de sisteme pentru că sunt printre cele mai ieftine. Interdicţia ar urma să rămână valabilă până când Rusia şi Ucraina ajung la pace.
Sebastian Burduja, Ministrul Digitalizării: Paza bună trece primejdia rea. Întotdeauna.
Aşa că, în curând, toate programele antirivirus şi serviciile de securitate provenite din Rusia ar putea fi interzise în instituţiile de la noi.
Sebastian Burduja, Ministrul Digitalizării: Într-un context în care Federaţia Rusă este tot mai agresivă şi vedem asta inclusiv faţă de noi. Nu mai departe de acum o săptămână avem autoritate publică din România, o primărie mare, care a cumpărat 1200 de licenţe de la un furnizor din Federaţia Rusă.
Este vorba chiar despre Primăria Capitalei! Conform datelor din SEAP, contractul valorează aproape 7500 de euro, iar licenţele sunt pe o durată de un an. Primarul Capitalei a anunţat că va renunţa la toate softurile antivirus Kaspersky.
Andre Rotaru, reporter Observator: Specialiştii ministerului digitalizării spun că aceste programe "sună foarte des acasă". Adică, transmit pachete de date criptate, înapoi pe serverele producătorilor. Ceea ce, le-ar putea transforma în reţeaua perfectă de unelte de spionaj. În cel mai negru scenariu, dacă persoana potrivită decide acest lucru, practic aceste programe ar putea începe să culeagă date, de pe toate calculatoarele pe care sunt instalate, chiar şi cele din instituţii publice şi apoi să le trimită înapoi către Rusia.
Andrei Bozeanu, expert securitate cibernetică DNSC: Poate avea acces la toate perifericele calculatorului, cum ar fi microfon, cameră video, dar şi la toate fişierele existente în sistemul de operare sau în memoria calculatorului nostru.
Programe antivirus ruseşti, interzise de teama spionilor
Printre firmele vizate se numără şi Kaspersky, un producător global de programe antivirus. În 2020, filiala din România a companiei raporta o cifră de afaceri de 5.500.000 de lei. Compania şi-a exprimat regretul că va fi printre cele afectate de interdicţie.
Ca până acum, suntem deschiși să răspundem oricăror preocupări pe care autoritățile de reglementare și clienții le-ar putea avea cu privire la operațiunile și produsele noastre într-o manieră complet transparentă, deschisă și obiectivă, inclusiv prin Centrele de transparență Kaspersky care operează în Europa.
Dacă legea va intra în vigoare, instituţiile vor avea 45 de zile la dispoziţie pentru a dezinstala toate programele şi dispozitivele. Dacă nu, riscă amenzi, de la 50.000 la 200.000 de lei. Statele Unite au interzis încă din 2017 folosirea produselor de securitate Kaspersky, în urma unor presupuse legături ale firmei de software cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰