Antena Meniu Search
x

Video Roboţii, "angajaţi-model" care devin parte din viaţa noastră. Scopul nu ar fi să înlocuiască oamenii la locul de muncă

Tehnologia nu are limite, iar dacă acum câţiva ani nici nu ne-am fi gândit la asta, roboţii devin parte din viaţa noastră. Fie că vorbim despre roboţi chelneri, roboţi care aşază marfa pe rafturi la supermarket sau care imită perfect mişcarile omului. O fereastră către cum va arăta viitorul omenirii s-a deschis la Bucureşti, la cel mai mare târg de IT din Europa centrală şi de Est. Roboţii care învaţă să dansesze de la o balerină au fost atracţia zilei. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 03.11.2022, 20:48

Vezi și

"Se mişcă foarte graţios. Poate să mă imite, şi eu pe el. Nu are braţe, nu are picioare, imită dansatorul. E foarte interesant!" Inteligenţa artificială şi creativitatea s-au împletit perfect. Doctorul Merrit Moore este balerină de talie mondială şi, în acealşi timp, fizician premiant la Harvard. Deşi sunt două meserii diametral opuse, pentru ea sunt pasiuni care se îmbină firesc. 

"Este ceva ce există de mulţi ani, dar nu a fost folosit ca un dansator", spune Merrit Moore. Roboţii colaborativi sunt prietenii ei şi vrea să îi convingă acum pe tinerii din întreaga lume că, dacă îşi urmează visurile, orice poate deveni realitate. Pentru că tehnologia poate depăşi orice imaginaţie: "Sunt câteva mii de leduri care se învart cu o viteză de 24 de frames pe secundă şi se generează o imagine pe care o avem încărcată într-un procesor"

De exemplu, un robot prepară cocktailuri personalizate şi poate fi de mare ajutor în orice restaurant exclusivist. "Este un braţ robotic, capul imprimă bule microscopice de ulei de lămâie în băutură, iar bulele stau suspendate în lichid", explică Benjamin Geimel, expozant. 

Toate industriile implementează încet, dar sigur echipamente robotice. Şi nu pentru a înlocui angajaţii, atenţionează experţii, ci pentru a-i ajuta să evolueze în carieră. "Noi vrem să avem un timp mai rapid de trimitere a coletelor. Avem bandă, avem senzor. Citeşte cod de bare, avem semnal şi lasă pachetul în cutie. Dacă luăm omul care face această mişcare, îl trimitem la cursuri să programeze acest braţ colaborativ, atunci da, ne avantajează. Şi pe mine, ca patron", spune Florin Mocanu, expozant.

Pe acelaşi subiect

În supermarket, marfa poate fi sortată cu ajutorul acestui robot: "Îl scoate din depozit, îl împinge pe lângă raft şi face o hartă a raftului în momentul respectiv. Scanează ca să găsească diferenţele de preţuri şi produsele lipsă la raft"

"Interesant, e foarte util, eu merg la astfel de târguri destul de des. Mă interesează foarte mult partea de cybersecurity, în viitor o să fie folosită destul de mult. Avem tehnologie de care depinde viaţa noastră", crede un participant la expoziţie. 

Cât costă biletul la târgul IT de la Romexpo

Cel mai mare târg din domeniul IT este deschis la Romexpo până vineri seară. 140 de speakeri şi peste 80 de companii de top îşi prezintă produsele în premieră, la Bucureşti. Un bilet de intrare costă însă destul de mult, între 100 şi 350 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Tehnologie » Roboţii, "angajaţi-model" care devin parte din viaţa noastră. Scopul nu ar fi să înlocuiască oamenii la locul de muncă