Antena Meniu Search
x

Ţara în care roboţii sunt trimişi "la şcoală" pentru a studia şi învăţa râsul oamenilor. Primele studii au fost deja publicate

Roboţii sunt trimişi la şcoală pentru a studia şi învăţa râsul oamenilor. Se întâmplă în Japonia, acolo unde primele studii în acest sens au fost deja publicate.

de Redactia Observator

la 20.09.2022, 09:03

Ţara în care roboţii sunt trimişi "la şcoală" pentru a studia şi învăţa râsul oamenilor. Primele studii au fost deja publicate
- Profimedia - imagine ilustrativă

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto spun că primele teste realizate cu robotul "Erica" sunt promiţătoare, dar va fi nevoie de 10, poate chiar 20 de ani pentru ca un robot să poată recunoaşte şi reacţiona corespunzător la râsul uman. "Nu credem că este o problemă ușoară: s-ar putea să dureze mai mult de 10 sau 20 de ani până când vom putea avea în sfârșit o discuție informală cu un robot, așa cum am face-o cu un prieten", a declarat Koji Inoue, cercetătorul nipon care a demarat studiul.

Primele rezultate ale studiului

Potrivit Bloomberg, primele rezultate ale cercetărilor au fost deja publicate în revista "Frontiers in Robotics and AI". Sistemul de inteligenţă artificială al robotului "Erica" a fost antrenat folosindu-se peste 80 de dialoguri între studenţi şi robot. De asemenea, o serie de actori au dat o mână de ajutor studiului, aceştia interpretând diferite situaţii din viaţa cotidiană pentru a stimula sistemul de inteligenţă artificială să găsească răspunsuri adecvate.

Oamenii de ştiinţă s-au concentrat pe stabilirea a trei modele pe care sistemul AI să le poată recunoaşte. Primul ar fi "râsul solo", care nu stârneşte şi răsul interlocutorului, "râsul social", care este folosit ca o formă de politeţe şi "râsul vesel" - rezultat al unui umorului. Potrivit studiului, robotul "Erica" ar fi învăţat caracteristicile de bază al ultimelor două categorii, dar va mai dura până când algoritmul de inteligenţă artificială va putea susţine o conversaţie normală, bazată pe umor, cu o persoană reală.

Rezultatele studiului au fost prezentate unui grup de 130 de voluntari care au trebuit să dea note "Ericăi". Aceştia au apreciat că robotul Erica se comporta mai natural atunci când râdea ca răspuns la râsul oamenilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Tehnologie » Ţara în care roboţii sunt trimişi "la şcoală" pentru a studia şi învăţa râsul oamenilor. Primele studii au fost deja publicate