Antena Meniu Search
x

Video "Aşteptăm să vină de la Dumnezeu, pe gratis şi multă". Sezonul de schi a început cu lipsuri pe pârtiile din România

A început, oficial, sezonul de schi! Startul a fost dat la Straja, în Hunedoara. Chiar dacă vremea nu i-a ajutat suficient pe administratorii pârtiilor, zăpada artificială a transformat staţiunea. Pe Valea Prahovei, însă, turiştii mai au de aşteptat cel puţin două săptămâni. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 02.12.2022, 21:35

Vezi și

Verbier este staţiunea elveţiană desemnată în acest an cea mai bună din lume. Are 195 de kilometri de pârtii, mai mult decât toată România. Din Verbier se poate urca şi spre Quatre Vallées, cel mai mare resort de schi din Elveţia, cu peste 400 de kilometri de piste.

România are 218 pârtii de schi

În toată ţara avem 218 pârtii omologate, cu un total de doar 189 de kilometri. Sinaia este staţiunea cu cel mai mare număr de kilometri de pârtie, 23, urmată de Poiana Braşov, cu 15. Însă în Poiană sunt cele mai lungi pârtii din România. Drumul Roşu este pe primul loc cu 4,8 kilometri şi e foarte potrivit începătorilor. Urmează Sulinar, cu 3,5 kilometri şi un grad mediu de dificultate. Părăsim Valea Prahovei, pentru că podiumul este completat de Dealul Negru, din Vatra Dornei, a treia şi ultima pârtie care atinge pragul de 3 kilometri. 

Sinaia se laudă că a câştigat şi în acest an titlul de cea mai bună staţiune din România. Are însă o mare problemă, una specifică pentru toate pârtiile din ţară în acest moment: lipsa zăpezii. Cauza pentru care sezonul de schi este la noi de două ori mai scurt ca în Elveţia sau Austria.

Pe acelaşi subiect

Lipsa zăpezii amână distracţia pe pârtie

La Cota 2000, stratul de zăpadă este acum de doar 5 centimetri. "Pe domniul schiabil Sinaia, orice petic de zăpadă este  prilej de distracţie. Şi, în plus, cine ar fi crezut că de 1 Decembrie, la 2.000 de metri altitudine, ne putem bucura de o mare cum nicăieri altundeva nu găseşti", arată Claudiu Loghin, reporter Observator. 

Sezonul de schi nu este încă deschis. "Eu sper undeva la 20 decembrie să se poată schia", spune Vlad Gheorghe Oprea, primar Sinaia. "E prima zăpadă de iarna asta. Dar dezamăgirea mare e că nu există centru de închiriat sanie sau placă, sau măcar un anunţ jos. Ne dăm ca pe vremuri, ne descurcăm", mărturiseşte o femeie.

În staţiunea Straja, pasionaţii de schi şi snowboard se bucură deja de mişcare în aer liber. "Am reuşit cu eforturi îndelungate şi cu puţin ajutor de la mama natură. Ne propunem ca pe weekendul viitor să mai deschidem cel puţin o pârtie", spune Alin Părău, administrator pârtie.

Tunurile de zăpadă au funcţionat şi în staţiunea Păltiniş. "Când a fost minus, am dat drumul. Aşteptăm să vină şi de la Dumnezeu, pe gratis şi multă", adaugă Martin Freinadametz, administrator pârtie.

Sezonul de schi s-a deschis deja şi în staţiunea Mădăraş din Harghita, dar şi la Băişoara, în Cluj. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Travel » "Aşteptăm să vină de la Dumnezeu, pe gratis şi multă". Sezonul de schi a început cu lipsuri pe pârtiile din România