Antena Meniu Search
x

Video Sute de tunuri de zăpadă, testate înainte de startul sezonului de iarnă. "E frumos, dar dacă ne amintim ce era în urmă cu 10-20 de ani, nu prea e cum eram obişnuiţi"

Dorul de schi se simte la munte. Au fost deja montate tunurile de zăpadă, acum doar vremea trebuie să mai ajute administratorii şi iubitorii de schi sau snowboard. Meteorologii spun că abia spre sfârşitul lunii decembrie sunt cele mai mari şanse de ger şi ninsoare. Până atunci, unii se bucură de fiecare fulg de nea de pe culmi şi îşi fac încălzirea în afara pârtiilor.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 26.11.2022, 19:59

Vezi și

În Bucegi, pe creste, magia a început pentru schiori. Dar numai pentru cei îndrăzneţi. Pârtiile nu sunt încă pregătite. În ţară, sute de tunuri de zăpadă sunt testate. Nu mai puţin de zece tunuri noi, pentru produs zăpadă artificială vor fi folosite în acest sezon al sporturilor de iarnă în masivul Postăvarul. Există însă o condiţie foarte importantă. Temperatura trebuie să fie sub minus 2,5 grade Celsius pentru ca apa pulverizată să se transforme în zăpadă artificială.

Cel mai mare domeniu schiabil se află la Sinaia, cu 30 de kilometri de pârtii de schi

Peisajul de iarnă a adus pe munte iubitorii de schi și snowboarding. Dar, în loc de schiuri sau placă, au urcat în bocanci. "Este frumos, doar că dacă ne uităm în calendar şi ne aducem aminte ce era cu 10-20 de ani în urmă, nu prea e cu ce eram noi obişnuiţi", spune un turist. E nevoie de mai multe zile la rând cu temperaturi negative pentru ca tunurile de zăpadă să fie pornite. "Aşteptăm condiţiile favorabile. Totul este montant. Avem 120 de lăncii, 9 tunuri fixe, şi 29 de tunuri mobile", a declarat Bogdan Țigănescu. Cel mai mare domeniu schiabil se află la Sinaia, cu 30 de kilometri de pârtii de schi. Urmată de Poiana Braşov. La Rânca, în Gorj, se poate schia pe 3,7 kilometri, iar în Suceava, cele mai mari trei pârtii sunt Rarău, Şoimul şi Parc, cu lungimi cuprinse între 1.400 şi 3.000 de metri.

În total, domeniul schiabil de la noi are peste 260 de pârtii de schi, dar lungimea medie ajunge la mai puţin 1 kilometru. Ministrul Turismului spunea în primăvară că până la finalul anului va fi gata un studiu pentru a identifica zonele bune unde se pot construi pârtii noi de schi. "Să ajungem şi noi în România să putem construi din fonduri de la stat măcar 1 sau 2 domenii comparabile cu ţările din vestul Europei", a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Turismului. Momentan, administratorii nu pot oferi o dată exactă la care vor deschide pârtiile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Sute de tunuri de zăpadă, testate înainte de startul sezonului de iarnă. "E frumos, dar dacă ne amintim ce era în urmă cu 10-20 de ani, nu prea e cum eram obişnuiţi"