Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ceramica neagră de la Marginea, arta din sufletul Bucovinei, este cunoscută în întreaga lume. În localitate mai există un singur atelier

Ceramica neagră de la Marginea, unică în România, a făcut cunoscut numele localităţii în toată lumea. Acum însă cu ceramică neagră mai lucrează doar câţiva olari. Un singur atelier mai există în localitate, iar familia care păstrează tradiţia de cinci generaţii vrea să o menţină vie şi pentru generaţiile viitoare. 

de Angela Bertea

la 28.11.2021 , 22:36

Meşteşugul ceramicii negre este o artă aparte. Dacă în Europa au mai rămas câteva zone în care se lucrează în ceramică neagră, în România, tradiţia se mai păstrează doar în Marginea. Asta pentru că tehnica pentru a obţine culoarea neagră în mod natural nu este deloc una uşoară. 

Corneliu Magopăț, meșter olar: Vasele sunt arse la aproximativ 750 de grade, timp de 8 ore şi apoi cuptorul se închide etanş. Prin ardere înăbuşită, vasele capătă culoarea neagră. 

În Marginea, pe vremuri erau 60 de familii care se ocupau cu olăritul. Acum au mai rămas doar trei. Iar în toată localitatea mai găseşti un singur atelier. 

Vezi și

Corneliu Magopăț, meșter olar: Olăritul este o meserie care poate să-ţi aducă profit, cu condiţia să fii perseverent, să lucrezi în fiecare zi şi să faci produse de calitate. 

Pe acelaşi subiect

Tradiţie păstrată cu sfinţenie de cinci generaţii

De cinci generaţii, familia Magopăț păstrează vie această tradiţie. Corneliu a început să lucreze alături de părinţii săi încă de mic. Iar acum, pasiunea sa a devenit modul în care îşi câştigă existenţa. 

Corneliu Magopăț, meșter olar: Nu am învăţat-o din obligaţie meseria asta. Am învăţat-o din dragoste de a sta cu ai mei şi a scoate ceva din mâinile mele. 

Iar reacţiile pe care le primeşte îl fac să continue să muncească cu acelaşi drag. 

Clienţi: Special am venit pentru ceramică. Am fost la o pensiune şi am întrebat dacă sunt şi ne-a trimis aici. 

Cei care vin la atelierul său pot învăţa arta olăritului chiar de la el. Corneliu speră ca tradiţia să nu se piardă. Îi învaţă deja pe cei doi băieţi ai săi tainele olăritului. 

Corneliu Magopăț, meșter olar: Dorim ca acest meşteşug să rămână şi peste 100 de ani. 

Ceramica neagră de la Marginea e o carte de vizită pentru Bucovina. În fiecare an, pe 28 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Bucovinei, în amintirea moţiunii din 1918, care adopta unirea acestei regiuni cu Regatul României. 

Angela Bertea Like

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Travel » Ceramica neagră de la Marginea, arta din sufletul Bucovinei, este cunoscută în întreaga lume. În localitate mai există un singur atelier