Antena Meniu Search
x

Video Ciocănești, comuna muzeu care păstrează vie datina încondeierii ouălor. Motivele tradiționale decorează casele și instituțiile din localitate

În inima Bucovinei există o comunitate pe care trecerea timpului pare că nu o atinge. Localnicii din Ciocăneşti şi-au transformat comuna într-un muzeu viu, în aer liber. Toate casele de aici sunt frumos pictate, asemenea ouălor încondeiate. Motivele de pe faţade nu sunt alese la întâmplare ci respectă cu stricteţe tradiţiile locului. 

de Angela Bertea

la 14.04.2023, 14:24

Vezi și

Aproape că nu există casă în Ciocănești care sa nu fie decorata cu "pui", motive tradiționale preluate din portul popular şi de pe ouăle încondeiate.

Angela Bertea, reporter Observator: "Pe acest ou încondeiat întâlnim spicul, ce semnifică bogăție, motiv ce a inspirat şi puii de pe această casă." 

Marilena Niculiță, muzeograf: "La Ciocăneşti întâlnim atât pe ouăle încondeiate, cât şi pe case motive geometrice. Vedem aici pe Muzeu Etnografic rombul. Rombul sau pătratul care semnifică înţelepciunea." 

La fel arată şi sediile instituţiilor. "Şcoala, primăria. de altfel şi toate clădirile pe care le-am reabilitat prin proiecte europene, la toate am avut prevăzut din start şi faptul că vor fi împodobite cu aceste motive naţionale", explică Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.

Pe acelaşi subiect

O atracție turistică

Ca să nu se piardă tradiţia, localnicii primesc ajutor. 

Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești: "Sprijinul autorităţilor constă în asigurarea materialelor necesare pentru confecţionarea acestor motive tradiţionale pe care noi le numim pui." 

Tot aici există și un Muzeu al Ouălor încondeiate, unde turiștii pot admira câteva mii de exponate extrem de valoroase. Mai mult, pot asista și la ateliere de încondeiat.

"Sunt ouă chiar de 200 de ani pictate, sunt golite. Sunt pictate natural cu ceară."

Angela Bertea, reporter Observator: "La Ciocănești nu întâlnim doar ouă încondeiate, ci şi ouă lucrate cu o nouă tehnică. Aceasta este cusut cu ac şi aţă. Este decorat cu motive florale." 

Casele cu pui şi tradiţia încondeiatului ouălor aduc în fiecare an aici mii de turişti din întreaga lume. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Travel » Ciocănești, comuna muzeu care păstrează vie datina încondeierii ouălor. Motivele tradiționale decorează casele și instituțiile din localitate