Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Echipamentul care ne poate salva viaţa pe munte. Sfatul salvamontiştilor de care ar trebui să ţinem cont

Muntele își face loc, în lunile de vară, în planurile de vacanță ale multor turiști. În numeroase cazuri, însă, magia peisajului îi face pe oameni să uite de o haină de ploaie, de lanternă sau chiar să creadă că nu e nimic în neregulă dacă urcă la două mii de metri în șlapi sau sandale.

de Claudiu Loghin

la 08.07.2022 , 09:54

La începutul acestei săptămâni, salvamontiștii au fost mobilizați pentru salvarea unei persoane care a căzut pe serpentinele de pe Tâmpa, în inima Brașovului. Cauza accidentului: echipament neadecvat pentru teren accidentat. Victima s-a ales cu o rană la picior. În Piatra Craiului, Făgăraș sau în abruptul prahovean al Bucegilor, multe astfel de accidente sunt însă mult mai grave.

De aceea, drumeţii cu experienţă nu uită niciodată de echipamentul adecvat.

Când plouă mult trebuie să ai bocanci buni, spune un turist din Cehia.

Vezi și

Poate o cămaşă termică, un impermeabil şi dacă se răceşte trebuie să ai o jachetă, altfel nu o să te poţi bucura de călătorie, mai adaugă un alt turist din Israel. 

Pe acelaşi subiect

De ce echipament este nevoie în drumeţiile pe munte 

Jacheta, pelerina de ploaie şi un tricou de schimb nu trebuie să lipsească din rucsac în nicio drumeţie. Sfaturi bune putem primi şi la magazinele de specialitate.

Ana Șumilă, vânzător magazin de echipament: Bocancii sunt foarte importanţi, necesar să aibă talpa aderentă, sa aibă membrană care sa le ofere o impermeabilitate, să fie şi confortabili. (...) Un rucsac care să se aşeze foarte bine pe spatele nostru, fără puncte de presiune. (...) Pantalonul trebuie să fie dintr-un material elastic, în momentul în care se udă se şi usucă foarte repede. 

La rândul lor, salvamontiștii ne îndeamnă să ne informăm din timp asupra traseului ales. Şi să mai adăugăm câteva lucruri în rucsac.

Adrian Benga, Salvamont Județul Brașov: O mini trusă medicală, un bidon pentru apă, ceva hrană, o lanternă frontală în caz că ne prinde seara.

Salvatorii ne îndeamnă şi să nu ne lăsăm păcăliţi de vremea frumoasă, la începutul drumeţiei. La munte, în special vara, o excursie începută pe un soare torid se poate termina deseori pe ploaie torențială. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Travel » Echipamentul care ne poate salva viaţa pe munte. Sfatul salvamontiştilor de care ar trebui să ţinem cont