Antena Meniu Search
x

Video Gura Portiței, o oază de liniște cu căsuțe lipovenești și pește perpelit pe plită

Litoralul românesc ascunde locuri uimitoare. Zona care desparte Marea Neagră de Dunăre e una dintre cele mai frumoase destinaţii pe care le puteţi descoperi. Am găsit acolo, la umbra sălciilor bătrâne, case lipoveneşti care trebuie văzute măcar o dată în viaţă.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 29.06.2021, 22:39

Vezi și

Călătoria începe din micul port din Jurilovca. Sunt aici bărci care pleacă la ore fixe. Dar dacă nu vrei să te uiţi la ceas în concediu, poţi lua oricând o ambarcaţiune rapidă. Te va costa, mai mult, dar măcar nu aştepţi. Ajuns la destinaţie, stuful te va duce cu gândul la Delta Dunării, dar nu-ţi va lua mult să îţi dai seama că ai marea la picioare.

Gura Portiței este locul unde apele Dunării se întâlneau cu apele sărate ale Marii Negre. Un loc unic, cu o plaja cochetă dar foarte frumoasa. O oază de liniște, o limbă de nisip într-un paradis natural unde an de an obișnuiau să vina o sută de mii de turiști. De la înălțime, peisajul e poveste. Pe aleile umbrite de sălcii bătrâne veţi găsi celebrele căsuțe lipovenești, colorate in alb și albastru. Multe dintre ele au terase direct la apa unde puteți pescui întreaga zi. E câte ceva de făcut pentru fiecare. 

Între cele două lumi, la prânz, bucătării au grijă ca pe plita încinsă să se perpelească cele mai bune soiuri de peşte. Atestat documentar la 1736, acest colţ de paradis a fost iniţial un sat pescăresc. Din 1998, e o oază de linişte, departe de staţiunile agitate. Aici se termină călătoria noastră de astăzi, înapoi de la gura portiţei în portul de la Jurilovca nu faceţi mai mult de 20 de minute cu barca.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Travel » Gura Portiței, o oază de liniște cu căsuțe lipovenești și pește perpelit pe plită