Antena Meniu Search
x

În cât timp se eliberează un pașaport în 2021 pentru adulți și pentru copii

Deși vara e pe sfârșite, sezonul vacanțelor nu s-a încheiat. Dacă intenționezi să-ți planifici o vacanță în străinătate e important să știi în cât timp se eliberează un pașaport în 2021. Procedura pentru obținerea pașaportului nu mai este atât de complicată în ziua de astăzi, însă este util să te informezi la timp cu privire la pașii și actele ce-ți sunt necesare pentru eliberarea unui astfel de document.

de Redactia Observator

la 10.08.2021, 16:51

În cât timp se eliberează un pașaport în 2021 pentru adulți și pentru copii
În cât timp se eliberează un pașaport în 2021 pentru adulți și pentru copii - Profimedia Images

Fie că te-ai hotărât pe ultima sută de metri că vrei să te relaxezi într-o vacanță pe litoralul turcesc, ori că ți-ar prinde bine un city break în Londra, atunci ia în calcul că ai nevoie de pașaport pentru a ajunge acolo. O precizare importantă: până la sfârșitul lunii septembrie, călătoriile în Marea Britanie pot fi făcute doar cu actul de identitate.

Trebuie să știi că românii care vor să călătorească în afara spațiului Uniunii Europene au nevoie de pașaport. De asemenea, toți copiii care călătoresc în străinătate, indiferent de țara de destinație, trebuie să prezinte la vamă pașaportul, pe lângă autorizația oficială din partea părintelui/părinților sau a tutorelui legal.

În cât timp se eliberează un pașaport pentru adulți în 2021

În România, eliberarea unui pașaport simplu temporar poate dura de la câteva ore până la cel mult 3 zile. Paşaportul simplu electronic este eliberat în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. 

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (valabilitate 12 luni). Acest tip de document se eliberează, în situaţii strict reglementate de normele legale, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Paşaportul simplu temporar poate fi o soluţie de urgenţă, cu menţiunea că este absolut necesar să verificaţi condiţiile de obţinere a vizei de intrare în statul de destinaţie (ex. Emiratele Arabe Unite, Quatar, etc.) cu acest tip de document accesând www.mae.ro, secţiunea rezervată sfaturilor de călătorie-condiţii de călătorie, respectiv vize şi servicii consulare. Persoanei care declară că nu doreşte paşaport simplu electronic, i se eliberează paşaport simplu temporar, în termen de 10 zile lucrătoare.

În cât timp se eliberează un pașaport pentru copii în 2021

În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora. In acest caz însă, părinții vor avea nevoie de doua fotografii tip buletin ale copilului.

Pasaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani în cazul persoanelor cu vârsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa între 12 și 18 ani, respectiv 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. Termenul de eliberare pentru pașaportul simplu electronic este de 15 zile.

Eliberarea unui pașaport în regim de urgență 

Documentul care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar (valabilitate 12 luni). Acest tip de document se eliberează, în situaţii strict reglementate de normele legale, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare.

Paşaportul simplu temporar poate fi o soluţie de urgenţă, cu menţiunea că este absolut necesar să verificaţi condiţiile de obţinere a vizei de intrare în statul de destinaţie (ex. Emiratele Arabe Unite, Quatar, etc.) cu acest tip de document accesând www.mae.ro, secţiunea rezervată sfaturilor de călătorie-condiţii de călătorie, respectiv vize şi servicii consulare.

Se poate schimba un pașaport înainte de expirare?

Da, puteţi solicita eliberarea unui nou paşaport simplu electronic sau paşaport simplu temporar, chiar dacă cel deţinut în prezent se afla în termen de valabilitate. 

Paşaportul anterior se anulează şi se restituie titularului, la solicitarea noului document de călătorie.

Cum se face programarea pentru pașaport și ce acte sunt necesare

Programarea pentru depunerea actelor pentru pașaport se poate face online, prin intermediul platformei epasapoarte.ro. Tot prin intermediul acestei platforme se poate verifica și stadiul cererii, unele pasapoarte putând fi eliberate mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

Programarea este gratuită, însă nu este transmisibilă. 

Acte necesare pentru eliberarea pașaportului, în 2021:

- cartea de identitate in original;

- chitanța care face dovada achitarii taxei pentru pașaport;

- pașaportul anterior, în cazul în care există.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Travel » În cât timp se eliberează un pașaport în 2021 pentru adulți și pentru copii