În Grecia nu există vinietă. Care sunt taxele de drum în 2023 şi unde se plătesc
Anual, peste un milion de români merg în Grecia în general pentru a se bucura de câteva zile petrecute pe litoralul grecesc, însă drumul până în Grecia ridică numeroase probleme, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de drum, mai ales dacă ne gândim că cei mai mulţi dintre români aleg să meargă în Grecia cu maşina personală.
- Anual, peste un milion de români îşi petrec vacanţa în Grecia.
Grecia reprezintă una dintre cele mai importante destinaţii turistice pentru români, anual peste un milion de români alegând să petreacă măcar câteva zile în Grecia, în special pe litoralul acestei ţări.
Însă, cum cei mai mulţi dintre români aleg să meargă în Grecia cu maşina personală, ei se confruntă cu diferite probleme, inclusiv cu ideea că în Grecia nu se plăteşte vinieta ci alte taxe de drum.
Nu există vinietă în Grecia
Românii care aleg să meargă, în premieră, cu maşina personală în Grecia trebuie să ştie că, spre deosebire de România, în Grecia nu există vinietă. În schimb, există anumite taxe de drum pe care oricare şofer este obligat să le plătească.
Valoarea acestor taxe este stabilită în special în funcţie de numărul de kilometri parcurşi pe o secţiune de autostradă sau pentru parcurgerea unor structuri anume, poduri sau tuneluri.
Care sunt taxele de drum pentru românii care merg în Grecia cu maşina
În primul rând, românii au de plătit pentru a putea circula pe autostrăzile din Grecia. De exemplu, pentru a parcurge cea mai frecventata ruta din Grecia, cea care leaga Salonic de Atena, românii au de plătit, în funcţie de anumiţi factori, între 30 şi 58 de euro.
Pe de altă parte, există taxe speciale pentru a trece peste podul Rio-Antirio sau prin tunelul Aktio-Preveza. De exemplu, pentru a trece peste podul Rio-Antirio cu maşina se plăteşte în jur de 13,2 euro, iar pentru a trece cu maşina prin tunelul Aktio-Preveza se plăteşte 3 euro.
Soluţii pentru a plăti taxele de drum din Grecia
Cum v-aţi fi imaginat, există numeroase soluţii pentru a achita taxele de drum din Grecia. Se pot efectua plăţi în numerar, în euro, dar şi cu card de credit sau, conform evmarket.ro, prin aparat electronic (GRITS – Greek Interoperable Tolling Systems).
Presupunând ca plecarea spre Grecia se face din Bucureşti, specialiştii recomandă traseul București – Pleven – Sofia – Dupnitsa – Blagoevgrad – Serres – Thessaloniki – Katerini – Larissa ca fiind cel mai rapid. Însă, trebuie să vă înarmaţi cu răbdare la punctele de trecere a frontierei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰