Antena Meniu Search
x

În Maramureș, portul popular este sfânt în noaptea de Înviere. Reacția unei turiste care poartă pentru prima dată năframă

Maramureș, plai cu tradiţii la ceas de sărbătoare. Fiecare turist care ajunge aici este primit ca un membru al familiei şi omenit după obiceiurile zonei. În această seară, de Înviere, cu toţii respectă datina străbună şi vor merge la Biserică în haine de sărbătoare: frumosul port tradițional maramureşean.

de Redactia Observator

la 23.04.2022, 19:25

Vezi și

Andreea este din București și îmbracă pentru prima dată portul tradiţional. Până acum nu a știut cum îi vine năframa, dar odată ce a încercat-o, s-a decis că ar putea fi mireasă într-un astfel de costum. 

Andreea, turist: Noi ne-am întâlnit aici de Paşte împreună cu părinţii logodnicului meu şi părinţii mei. E prima întâlnire oficială. 

Logodnicului ei, experiența i-a adus aminte de copilărie. 

Dan, turist: Am mai purtat când eram, cred că la grădiniță, eram într-un ansamblu popular de dans. 

Pe acelaşi subiect

Conform tradiției satului maramureșean, costumul popular este sfânt. Nu poţi merge altfel îmbrăcat la Slujba de Înviere, aşa că toți turiștii primesc hainede la gazde. 

Localnică: Pe doamna am îmbrăcat-o într-un costum tradiţional, cu cămaşă nouă, la noi e obiceiul ca de Paşti să avem cămăşi noi. 

Corina, turistă: Este pentru prima oară când port. Am venit plină de încredere că o să învăţ ceva din tradiţiile de aici din zonă. 

Tot după obicei, mâine dimineață preotul va sfinți și bucatele tradiționale. Iar gazdele au coborât deja șunca și cârnații din afumătoare. În prima zi de Paşte, satele din Maramureş vor răsuna de petreceri, iar turiștii se vor bucura de prezența ceterașilor până în zori. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » În Maramureș, portul popular este sfânt în noaptea de Înviere. Reacția unei turiste care poartă pentru prima dată năframă