Antena Meniu Search
x

Video Locul fermecat din România care a prins viaţă în aprilie. Poiana narciselor a înflorit mai devreme şi atrage tot mai mulţi turişti

Un loc fermecat de lângă Târgu Jiu a prins viaţă. Poiana narciselor a înflorit mai devreme decât în alţi ani. Pentru că florile sunt protejate prin lege, turiştii sunt încurajaţi să le admire fără să le ia acasă. O singură plantă ruptă costă zece mii de lei. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 24.04.2024, 22:30

Vezi și

Primăvara se dă în spectacol, în ciripit de păsărele, la 5 kilometri de Târgu Jiu. 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Cu aproape două săptămâni mai devreme decât în alte primăveri, au înflorit narcisele sălbatice. O privelişte încântătoare, un covor alb şi un miros de care nu te poţi sătura.

Plantele sunt protejate prin lege de 17 ani

Pe zeci de hectare sunt mii de flori parfumate. Plantele sunt protejate prin lege de 17 ani. Pentru mulţi, poiana e decorul ideal pentru fotografii de succes. Claudiu e fotograf şi vânează în fiecare an momentul în care se deschid florile sălbatice. Acum are în plan să împartă bucuria şi cu alţi iubitori natură. 

Claudiu Dumitrescu, fotograf: Fiecare fotografie de aici o s-o expunem în cadrul unei expoziţii de artă. Natura nu se lasă aşteptată şi venim în fiecare an să surprindem aceste momente frumoase. 

Cei care rup florile riscă amenzi usturătoare

Claudiu Fiu, activist de mediu: Chiar dacă nu mai au cele 90-100 de flori pe metrul pătrat, au scăzut la 50-60 media de flori pe metrul pătrat, totuşi, ne bucură mai ales cu mireasma lor. Este un loc foarte sensibil, ele fiind o plantă foarte delicată, să le admire, să le fotografieze, să le miroase şi să se bucure de frumuseţea lor.

Dar să nu le rupă! Cei care nu rezistă tentaţiei de a duce acasă un buchet de flori riscă amenzi usturătoare.

Consuela Avram, Agenţia pentru Protecţia Mediului: Păşunatul e interzis în rezervaţia naturală, iar amenda, aş dori să informez cetăţenii, e de la 5.000 de lei până la 10.000 de lei.

Reporter: Chiar şi în cazul în care rupem câteva flori?

Consuela Avram, Agenţia pentru Protecţia Mediului: Da, exact. Aceeaşi amendă se păstrează. Sperăm ca, în următorii cinci ani, această suprafaţă să se extindă măcar cu un hectar. 

Cea mai mare poiană din Europa este Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului

În fiecare an, de 1 mai, narcisele din Târgu-Jiu au propria sărbătoare. Anul trecut, cei care au fost să se bucure de peisaj au lăsat în urma lor dezastru: tone gunoaie şi flori distruse. În ţară există zeci de câmpuri cu narcise ocrotite de lege. Cea mai mare poiană din România şi din Europa este Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, din Braşov, care se întinde pe 400 de hectare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Travel » Locul fermecat din România care a prins viaţă în aprilie. Poiana narciselor a înflorit mai devreme şi atrage tot mai mulţi turişti