Video Misterele din spatele plăcuţelor din Saschiz. Fiecare stradă are o semnificaţie
Este important să ne cunoaștem trecutul pentru a putea construi pe rădăcini sănătoase viitorul. De la această premisă a pornit o echipă de tineri voluntari care şi-a propus să redescopere Saschizul.
- Românii ar putea să-și cumpere mașini electrice în "leasing social", cu mai puțin de 100 de euro pe lună. DETALII la Observator 17:00
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Surse: Impozitul progresiv luat în calcul de coaliţie. Majorarea pensiilor ar putea avea loc de la 1 septembrie
Tinerii au creat plăcuţe cu vechile denumiri săseşti ale străzilor din comună, ba mai mult le-au aflat traducerea exactă şi au descoperit că fiecare spune o poveste. Prin intermediul unui tur ghidat, oricine poate descoperi misterele din spatele plăcuţelor din Saschiz.
Voluntarii de la Centrul de Voluntariat din Saschiz au iniţiat proiectul ''Saschiz - găseşte drumul înapoi spre origini'', proiect care doreşte să pună în valoare denumirile originale săseşti ale străzilor din comună.
Anca Dalmasso: Suntem foarte fericiți să lansăm oficial primul proiect câștigat prin cadrul centrului de voluntariat de la Saschiz, printr-un program de solidaritate al comisiei europene.Noi am redat cumva vechile nume săsești ale străzilor din Saschiz pentru că noi suntem o comunitate multietnică, un sat săsesc, și ne-am gândit că ar fi foarte păcat să nu facem ceva să salvăm vechile denumiri.
Fiecare stradă are o semnificaţie. Cei care vor să descopere Saschizul la pas pot lua parte o drumeţie ghidată de voluntari în cadrul căreia vor afla povestea fiecărui loc. Proiectul promite să aducă un plus dezvoltării turistice locale. Pentru o mai bună orientare în localitate a fost creată chiar şi o hartă cu vechile denumiri.
- Cât costă transportul pe cablu, în Poiana Braşov. Tarifele sunt făcute pentru fiecare tip de schior: "Pe puncte...
- Două pârtii noi, de până la 3.800 m, inaugurate pe Masivul Postăvarul. Reduceri la transportul pe cablu timp de...
- Reacţia unui român, ajuns pentru prima oară într-o staţiune aflată la 20 km de graniţă, după intrarea în...
- "Tărâmul fermecat" din România, în finala concursului "Destinaţia Anului". 150 de destinaţii din 380 de ţări...
- Oraşul de poveste din Spania unde poţi ajunge cu doar 100 de lei. Este o bijuterie ascunsă pentru pasionaţii de...
Ovidiu șoaită, primar comuna Saschiz: Trebuia să se întâmple acest lucru pentru a nu uita denumirea acestora și pentru a fi o atracție pentru turiști și pentru cei care vizitează localitatea. Cred că este o atracţie în plus şi cel mai important şi mai impresionant este faptul că este o iniţiativă a voluntarilor.
Localnicii şi turişti sunt foarte încântaţi de iniţiativa tinerilor
Localnică: E foarte bun. Nu mi-aş mai aduce aminte de vechile denumiri ale străzilor săseşti şi e foarte bun, interesant, o idee bună.
Turişti: Suntem impresionaţi de frumuseţile pe care le avem în zonă.
Avem de gând să ne mutăm aici deja.taie
Turistă: E foarte frumos că se promovează tradiţiile şi că se păstrează vii pentru generaţiile viitoare. Îmi place foarte mult această idee în Saschiz şi a fost foarte frumos să fiu acolo.
Poveştile străzilor pot fi aflate la punctul de informare turistică, dar şi online pe site-ul CEVOSaschiz.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰