Antena Meniu Search
x

Video Misterele din spatele plăcuţelor din Saschiz. Fiecare stradă are o semnificaţie

Este important să ne cunoaștem trecutul pentru a putea construi pe rădăcini sănătoase viitorul. De la această premisă a pornit o echipă de tineri voluntari care şi-a propus să redescopere Saschizul.

de Redactia Observator

la 11.05.2021, 17:00

Vezi și

Tinerii au creat plăcuţe cu vechile denumiri săseşti ale străzilor din comună, ba mai mult le-au aflat traducerea exactă şi au descoperit că fiecare spune o poveste. Prin intermediul unui tur ghidat, oricine poate descoperi misterele din spatele plăcuţelor din Saschiz. 

Voluntarii de la Centrul de Voluntariat din Saschiz au iniţiat proiectul ''Saschiz - găseşte drumul înapoi spre origini'', proiect care doreşte să pună în valoare denumirile originale săseşti ale străzilor din comună.

Anca Dalmasso: Suntem foarte fericiți să lansăm oficial primul proiect câștigat prin cadrul centrului de voluntariat de la Saschiz, printr-un program de solidaritate al comisiei europene.Noi am redat cumva vechile nume săsești ale străzilor din Saschiz pentru că noi suntem o comunitate multietnică, un sat săsesc, și ne-am gândit că ar fi foarte păcat să nu facem ceva să salvăm vechile denumiri.

Fiecare stradă are o semnificaţie. Cei care vor să descopere Saschizul la pas pot lua parte o drumeţie ghidată de voluntari în cadrul căreia vor afla povestea fiecărui loc. Proiectul promite să aducă un plus dezvoltării turistice locale. Pentru o mai bună orientare în localitate a fost creată chiar şi o hartă cu vechile denumiri.

Ovidiu șoaită, primar comuna Saschiz: Trebuia să se întâmple acest lucru pentru a nu uita denumirea acestora și pentru a fi o atracție pentru turiști și pentru cei care vizitează localitatea. Cred că este o atracţie în plus şi cel mai important şi mai impresionant este faptul că este o iniţiativă a voluntarilor.

Localnicii şi turişti sunt foarte încântaţi de iniţiativa tinerilor

Localnică: E foarte bun. Nu mi-aş mai aduce aminte de vechile denumiri ale străzilor săseşti şi e foarte bun, interesant, o idee bună.

Turişti: Suntem impresionaţi de frumuseţile pe care le avem în zonă.

Avem de gând să ne mutăm aici deja.taie

Turistă: E foarte frumos că se promovează tradiţiile şi că se păstrează vii pentru generaţiile viitoare. Îmi place foarte mult această idee în Saschiz şi a fost foarte frumos să fiu acolo.

Poveştile străzilor pot fi aflate la punctul de informare turistică, dar şi online pe site-ul CEVOSaschiz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Travel » Misterele din spatele plăcuţelor din Saschiz. Fiecare stradă are o semnificaţie