Video Monument istoric, salvat de voluntari. 40 de tineri muncesc cu pasiune pentru conservarea Bisericii Fortificate din Vermeş
Un ajutor nesperat pentru un monument istoric lăsat de izbelişte. Vorbim despre Biserica Fortificată din Vermeş aflată într-o stare avansată de degradare. Sprijinul vine de la 40 de studenți de la arhitectură care își vor petrece o lună în Bistriţa Năsăud. Totul, pentru a restaura biserica. Prima etapă o reprezintă acoperișul, care trebuie înlocuit în totalitate.
Nu avem voie să ne uităm trecutul. Este deviza studenţilor care au decis să pună umărul la restaurarea lăcașului de cult construit în stil renascentist. Echipaţi corespunzător şi înarmaţi cu multă energie, cei patruzeci de tineri muncesc cu pasiune pentru conservarea monumentului istoric. Prima etapă a proiectului: repararea acoperișului bisericii gotice.
''Facem scările, de fapt refacem. Erau doar din pământ făcute şi ca să evităm orice pericol punem cărămidă frumos peste. Ne place, ţinem la ţara noastră şi la ce avem noi.''
''Este greu, într-adevăr, dar trebuie să ajutăm şi noi.''
40 de tineri muncesc cu pasiune
- Povestea "drumului de fier" Covasna - Comandău. Ce a mai rămas din fosta cale ferată, îngropată de birocraţie
- Cum au ajuns clădirile istorice din București să fie invadate de reclame. Amenda e atât de mică, încât nici...
- Un piteştean şi-a scrijelit numele pe zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Acum riscă dosar penal
Tinerii cred că această acţiune le va fi de folos în viitor.
''Pentru că învăţăm să facem diverse materiale, învăţăm să punem mâna.''
Lavinia Ioniţă: Minunaţi, foarte harnici şi implicaţi. Fac un schimb de experienţă, învaţă de la meşteri cum să folosească uneltele, metode tradiţionale de restaurare şi de lucru cu materialele.
Lăcaşul de cult din Vermeş a devenit nefuncţional în secolul 20. Deşi monumentul necesită o mulţime de reparaţii, tinerii arhitecţi nu se dau bătuţi.
Vaida Ştefan, restaurator: Cred că este monumentul cu cele mai mari probleme statice la care am lucrat până acum...crăpături şi fisuri. Când comunitatea dispare, plouă în biserică, se strică ţiglele.
Lucrările sunt finanţate din fondurile mai multor ONG-uri şi din donaţii. Specialiştii cred că, odată restaurată, Biserica din Vermeş va deveni un punct cheie de atracţie pentru turişti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰