Video Premieră în Europa. Noaptea Muzeelor s-a extins la sate. Sute de turişti au trecut pragul casei în care a copilărit inventatorul Aurel Vlaicu
Noaptea muzeelor s-a extins...la sate. Peste 140 de muzee şi case memoriale au fost dechise aseară, în 36 de judeţe. Unul dintre punctele de atracţie a fost Casa Memorială Aurel Vlaicu. Sute de oameni şi-au amintit de pionierul aviaţiei româneşti. Evenimentul a deschis şi pagini emoţionante de istorie.
Maramureșul a predat o lecţie despre un erou în Casa Memorială Vasile Lucaciu. A fost unul dintre cei mai mari luptători pentru drepturile românilor din nord-vestul Transilvaniei, în perioada Imperiului Austro-Ungar. În acea vreme, copiii români învăţau în limba maghiară la şcolile din Baia Mare. Memoriul făcut de el şi de alţi intelectuali a îndreptat nedreptatea. A luptat, apoi, pentru unirea românilor şi a plătit din greu - a fost întemniţat de mai multe ori.
Sute de oameni au vizitat şi Casa Memorială Aurel Vlaicu, din satul hunedorean care îi poartă numele, pentru a-şi aminti de copilul care a înfruntat legile fizicii şi s-a desprins de pământ. Constructorul unor avioane unice prin caracteristicile lor, la începutul secolului 20, este considerat făuritorul primului avion metalic din lume.
Maria Popescu, muzeograf: O avem aici pe sora lui Aurel Vaicu, Valeria Vlaicu, prima femeie din lume care a dizertat un zbor la doar patru ani. La patru ani a urcat-o Vlaicu în avion. A vrut să vadă dacă se ridică avionul cu o greutate mai mare la bord şi a pus-o pe sora lui mai mică în avion.
Sute de copii au vizitat Muzeul Vlaicu împreună cu părinţii. Au admirat machete şi obiecte la care a lucrat inventatorul sau care i-au aparţinut: "De ce trebuie să ne amintim de el? Pentru ceea ce a fost şi să rămână în continuare în memorie şi să se ştie de existenţa lui".
Aceasta a fost prima ediţie a acţiunii Noaptea muzeelor la sate. În funcţie de numărul de vizitatori, organizatorii vor decide dacă o repetă sau nu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰