Profilul turiştilor din Halkidiki - invazie a românilor în Grecia, după vizita ministrului turismului la Bucureşti - presa elenă
Grecii afişează un optimism rezervat în ceea ce priveşte revenirea turismului la nivelul pre-pandemic şi remarcă faptul că românii au luat cu asalt şi Insulele Ionice sau din Golful Saronic, nu doar destinaţiile clasice din nord.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cu zâmbete de optimism reţinute cu privire la evoluţia turismului în luna iulie, reprezentanţii industriei din Halkidiki spun că sunt îngrijoraţi de restricţiile impuse în insula Mykonos, care este stindardul sectorului. „Atunci când decizi să închizi brandul nr. 1 al turismului grecesc, dai o lovitură produsului turistic al țării în ansamblul lui”, spun ei.
Deşi situaţia se poate schimba de la o zi la alta, până în prezent lucrurile au evoluat în bine pentru turismul din Halkidiki, înregistrându-se aproximativ 65%-70% din fluxul turistic din 2019, scriu grecii de la Voria. „Doar o lună iulie nu este suficientă pentru a salva sezonul turistic. Iulie merge mai bine decât ne așteptam, dar mergem pas cu pas, există o nesiguranţă întrucât totul se schimbă de la zi la zi”, spune Giannis Laspas, trezorierul Asociaţiei Hotelierilor din Halkidiki.
Având în vedere însă că lucrurile se schimbă, lumea preferă să facă rezervări pe ultima sută de metri, astfel că pentru august rezervările sunt la doar 40% din nivelul 2019.
Ce turişti aleg Halkidiki
În iulie, majoritatea turiștilor din regiune sunt greci şi balcanici - preponderent români, bulgari și sârbi. Totuşi, faţă de anii trecuţi, a crescut şi numărul germanilor, olandezilor și ucrainenilor, în timp ce numărul britanicilor a scăzut. Este vorba, în principal, de cupluri și familii, majoritatea turiștilor străini alegând 5 până la 7 nopți de cazare.
Grecii merg în Halkidiki doar în weekend, dar, întrucât majoritatea își iau concediu la sfârșitul lunii iulie, nu este exclus ca numărul nopţilor de cazare rezervate de greci să crească în perioada următoare.
Vizita ministrului grec al turismului Harry Theoharis în România la jumătatea lunii martie pare să fi dat rezultate semnificative. Conform sursei citate, românii pare că au luat cu asalt Grecia, întrucât dincolo de destinațiile lor preferate din nordul Greciei (Halkidiki, Thassos, Samothrakis, Pieria, Kavala), aproape că au invadat şi Insulele Ionice sau insulele din Golful Saronic, precum şi destinaţiile turistice din Peloponez, cu accent pe Nafplio.
Zilele trecute, pe insule precum Lefkada, auzeai aproape exclusiv românește, în timp ce în Zakynthos sau Kefalonia, dar și în orașe precum Argos, Nafplio sau Tolo, locuitorii ţin să sublinieze că „anul acesta ne-am umplut de români".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰