Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Regele Charles a pus Viscri pe harta turismului internaţional. Mărturiile localnicilor care l-au întâlnit: ''Am zis că e un vis''

Umbra Regelui Charles al III-lea la Viscri a adus lumina în micul sat transilvănean. Sunt decenii de când turiştii vin cu miile, atraşi de dragostea regală pentru acest loc de o frumuseţe rară. Suveranul britanic a câştigat respectul localnicilor, dar mai ales dragostea lor. Nici nu vor să se gândeasă cum ar fi arătat cătunul dacă Charles nu ar fi venit în sat şi nu şi-ar fi descoperit la Viscri o a doua casă. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 18.09.2022 , 21:24

La apus de soare, Viscri pare rupt din basme. Aici, de multe ori, Regele Charles s-a plimbat printre căsuţele pitoreşti şi a străbătut cărări pline de feerie. 

''Prima dată a fost aşa ca un ... era totuşi am zis că e un vis. L-am văzut, a mai vorbit cu lume, dar mai restrâns aşa, că nu ştia nimeni. A zis că îi place să fie zonă liniştită, liberă, să nu fie construcţii, verdeaţă, aer liber, i-a plăcut foarte mult.''

Viscri a devenit loc de refugiu. Casa Regelui de azi e în centrul satului. E urma vie, palpabilă, a respectului investit de Majestatea Sa în satul care i-a rămas în suflet. Viscri, numărul 163. Este adresa casei pe care regele a cumpărat-o în 2006, la opt ani de la prima vizită pe aceste meleaguri. A fost un moment cu adevărat important, un moment al renașterii pentru întreaga comunitate din Viscri.

Vezi și

Regele Charles a pus Viscri pe harta turismului internaţional

Pe acelaşi subiect

Zsiga Imre nici nu mai vrea să-şi amintească felul în care arăta Viscri înainte de venirea lui Charles în sat. Şi viaţa lui ar fi fost cu totul alta. Acum, e căruţaş pentru turiştii care ajung în cătunul retras, atraşi de dragostea Regelui pentru sat.

Zsiga Imre, localnic: Nu erau pensiuni, nu erau posturi de lucru. Și noi, cu turismul mai câștigăm, mai plimbăm turiști. 

Reporter: Comunitatea din Viscri îi datorează ceva? 

Zsiga Imre, localnic: Bunul respect. 

Respectul faţă de Rege, îl dovedeşte zi de zi, făcându-şi munca cinstit, cu mândrie şi mai ales cu grijă faţă de natură. O plimbare cu căruța e cel mai autentic mod de a te bucura de farmecul locurilor. Traseul până la stână costă 150 lei, turul satului - 120 lei, pentru trei ore și jumătate, iar drumul de la biserică la casa regelui - 80 de lei. 

Natania Ardelean, angajata casa regelui: Are un rol de muzeu, se pot vizita diferite expoziții, chiar cartea comandată de fostul prinţ de Wales, actualul rege, și există și o expoziție de fotografie, în spate este expoziție permanentă de arhitectură, și se poate vizita și apartamentul prinţului. 

Nu doar turismul a înflorit odată ce Regele Charles a dus faima Viscri-ului în lume. Monarhul a adus micul sat în secolul 21. La propriu. 

Mircea Pălășan, primar Bunești: Ne-a ajutat cu canalizarea, canalizarea a fost finanțată de Casa Regală, de prințul Charles, era prinț.

Localnicii sunt convinşi că noile responsabilităţi nu îl vor împiedica pe Rege să se întoarcă printre ei.

Zsiga Imre, localnic: Păi are treabă mai multă, dar o să vină. Îi și place zona. 

''Nu contează, prinț sau rege, îi place aici. Are alte responsabilități, atâta timp își face, garantat, sută la sută.''

Regele Charles s-a îndrăgostit de meleagurile noastre în urmă cu două decenii, o iubire care a trecut testul timpului şi reconfirmată cu vizitele aproape anuale la noi în ţară. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Travel » Regele Charles a pus Viscri pe harta turismului internaţional. Mărturiile localnicilor care l-au întâlnit: ''Am zis că e un vis''