Antena Meniu Search
x

Video Satul încărcat de legende, popular printre turiştii din SUA şi Emiratele Arabe. Ce comori ascunde mica aşezare de sub Munţii Căpăţânii

Cinci localităţi din România sunt în cursa pentru Cel mai frumos sat din lume. Printre ele, un sat din Mehedinţi unde trăieşte singura comunitate de cehi de la noi şi Polovragi, legendarul tărâm al dacilor. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.09.2023, 21:34

Vezi și

Satul Polovragi este cunoscut pentru istoria şi legendele care s-au născut în mica aşezare de sub Munţii Căpăţânii. Celebră este peştera Polovragi, unde se spune că a trăit liderul spiritual al dacilor.

Diana Speretoiu, reporter Observator: Suntem în sala tronului, din Peştera Polovragi, locul care, spun legendele, i-a fost casă zeului Zamolxe, şi locul care, spun vizitatorii, e încărcat cu energii pozitive

Peştera lui Zamolxe poate fi vizitată tot timpul anului. Are o temperatură constantă. 8, 9 grade Celsius, indiferent de anotimp.

Turist: E prima dată când ajung în peşteră, e impresionant, nu-mi vine să cred că există aşa ceva în mod natural.

Pe acelaşi subiect

Peste 50.000 de turişti vizitează anual celebra grotă. Drumul forestier care îi duce astăzi pe curioşi în Cheile Polovragi, la peşteră sau în cetatea dacică din vârful muntelui a fost deschis în anii 1950.

Turiştii străini, în vizită la Polovragi

Ion Pătroescu, ghid: Drumul are doi kilometri la forma aceasta, dar mă refer la forma stâncoasă, după care versanţii se îndepărtează, apar poieni, păduri, iar acest drum trece peste munte şi face legătura inclusiv cu Obârşia Lotrului, de Voineasa. Aici vorbim de un vechi adăpost al strămoşului nostru şi nefiind drumul şi intrarea aceasta, despre peşteră ştiau doar localnicii.

Turistă: Este un loc de relaxare, deci o zonă care te încarcă energetic şi asta e un lucru extraordinar pentru persoanele, în general, ocupate.

Numărul pensiunilor a tot crescut o dată cu numărul turiştilor. Şi încă se mai construisc. Marian Cionoiu are o casă de oaspeţi în Polovragi. Este mereu plină.

Marian Cionoiu, administrator pensiune: Au venit foarte mulţi turişti din toate colţurile lumii. Şi când spun asta, înseamnă America, Dubai, absolut toate ţările şi chiar sunt încântaţi de zonă, de trasee.

Mânăstirea Polovragi, veche de o jumătate de secol, cel mai îngust canion din Europa şi vatra dacilor sunt alte atracţii care transformă satul într-o comoară.

Satul în care trăieşte singura comunitate de cehi de la noi

Gheorghe Epure, primar Polovragi: Înseamnă să fim în atenţia celor care vor să depisteze localităţi care se pretează turismului montan, ecumenic, istoric pentru că avem toate aceste resurse

Şi satul Eibenthal din Mehedinţi este în cursa pentru titlu. Aici trăieşte cea mai mare comunitate de cehi din ţara noastră şi se mândreşte cu peisaje pitoreşti, aer curat şi delicatese culinare din bucătăria cehă.

Cinci localităţi au fost propuse de Ministerul Turismului să intre în competiţia pentru cel mai frumos sat din lume. Competiţia este organizată sub egida Organizaţiei Mondiale de Turism. Rezultatele vor fi anunţate la sfârşitul acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Satul încărcat de legende, popular printre turiştii din SUA şi Emiratele Arabe. Ce comori ascunde mica aşezare de sub Munţii Căpăţânii