Antena Meniu Search
x

Video Satul din România unde comercianţii străini stau la coadă pentru a-şi umple camioanele cu legume. Cum a ajuns Neluţu să îşi vândă marfa peste hotare

Cartofii de Lunguleţu iau calea Europei. Comercianţi din Polonia, Ungaria sau Austria aşteaptă să încarce tirurile cu legumele româneşti. Agricultorii se plâng că nu avem depozite, iar marfa românească pleacă toamna şi se întoarce iarna sub forma produselor congelate. La producători, cartofii se vând în această perioadă cu 2 lei kilogramul, la jumătate faţă de preţul din pieţe. 

de Redactia Observator

la 19.08.2023, 19:46

Vezi și

La 40 de kilometri de Bucureşti în patria verzei, la Lunguleţu, şi-au făcut loc şi cartofii. În această perioadă, în oborul din localitate şi pe câmpuri de un du-te vino continuu. Comercianţi din toată ţara, dar şi din străinătate, stau la coadă să încarce camioanele. Agricultorii sunt mulţumiţi, recolta e bună, preţul e bun. În plus, în acest an au primit şi o subvenţie de 200 de euro la hectar de la stat.

Neluțu, fermier: Au mai venit și Bulgari și Ucrainieni, dar la început. Multă muncă, dar anul acesta a fost mai profitabil din punct de vedere al prețului. Anii trecuți au fost mai deficitari. Din fericire, nu a mai scăzut sub un leu prețul. 

Ionuț Lascaie, președinte cooperativă: Este un an foarte bun pentru producătorii de cartofi din zona noastră, chiar și din țară, dar din bazinul legumicol Lungulețu, foarte mulți cartofi pleacă către țări din Europa, precum Austria, Ungaria, Polonia și așa mai departe. Este o cerere foarte mare în ceea ce privește consumul de cartof.  

Cartofii româneşti pleacă peste hotare dar se întorc congelaţi în magazine la un preț de două ori mai mare. Şi seminţele sunt importate. În Lungulețu, spre exemplu, se cultivă 6 soiuri de cartofi din Olanda.

Pe acelaşi subiect

Producătorii se plâng de lipsa unor depozite pentru timpul iernii

Ionuț Lascaie, președinte cooperativă: De foarte multe ori, noi vindem în Europa și după aceea importăm. Ne lipsesc acele depozite cu temperatură controlată unde să putem depozita cartofii peste iarnă. 

Din câmp, cartoful pleacă cu 2 lei kilogramul. Până în piaţă preţul se dublează. În magazine se vinde şi cu 7 lei. 

Un român mănâncă în medie 110 kilograme de cartofi pe an. Consumul local este acoperit în proporţie de 50% de... importuri! Legumele din Lunguleţu şi problemele cu care se confruntă fermierii din această zonă sunt subiectul unui documentar premiat în ţară şi în străinătate " Varză, cartofi si alti demoni", realizat de regizorul Şerban Georgescu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri economice » Satul din România unde comercianţii străini stau la coadă pentru a-şi umple camioanele cu legume. Cum a ajuns Neluţu să îşi vândă marfa peste hotare