Video Turism printre ruine, în locuri de poveste. Taxa de paragină, mai ieftină decât renovarea sau demolarea clădirilor
Clădiri în paragină, abandonate încă din construcție sau după ce și-au trăit povestea. Le vedem peste tot, prin staţiunile montane. Nu doar că strică priveliştea, dar pot reprezenta şi un pericol pentru trecători. În cazul celor private, autorităţile ridică din umeri. Spun că proprietarii preferă să plătească taxa de paragină, decât să le dărâme ori să le renoveze.
Azuga, pârtia Sorica. Kilometrul zero al distracției, din cunoscuta stațiune montană. Baza pârtiei e străjuită de o clădire grandioasă, în paragină, chiar lângă zona rezervată copiilor. "La Azuga, autorităţile vor ca totul să arate ca în poveşti o dată cu prima ninsoare. Aprope ca în poveşti, pentru că aşa arată peisajul la doar doi paşi de banda transportoare pentru cei mai mici schiori. Trei corpuri de clădire a câte cinci etaje, toate în pargină", arată Claudiu Loghin, reporter Observator.
Clădirile sunt proprietate privată. Șantierul a fost abandonat acum zece ani, iar proprietarul nu se îndură să le dărâme ori finalizeze. "Ca majoritatea clădirilor aflate într-o stare de degradare foarte mare, acestea sunt supraimpozitate. Din păcate, în multe cazuri, costurile de reabilitare sunt mult, mult mai mari decât acea supraimpozitare care poate fi de 500%", a declarat Sorin Toarcea, de la Primăria Brașov.
Turism printre ruine, în locuri de poveste
Schimbăm zona turistică, întâlnim aceleași probleme. "Suntem în Pietrele lui Solomon, una din cele mai iubite zone turistice din Brașov și facem un calcul simplu: fațada acestei ruine are opt metri înălțime, iar distanța până la zona prin care trec toți turiștii este de doar șase metri", spune Claudiu Loghin.
Întrebaţi cum li se pare din punct de vedere estetic, trecătorii răspund că "e o întrebare retorică. Dupa cume vedeţi şi dumneavoastră, arată destul de urât pentru zona asta". Iar George Barbu, primarul din Azuga, crede că locul ar putea arăta altfel anul viitor: "Acum suntem înainte de sezonul de iarnă, clar lucrări de construire nu se mai pot face, dar anul viitor, în primăvară, cum se duce zăpada, locul o să se schimbe şi o să arate cu totul şi cu totul altfel".
Până când autoritățile găsesc soluții eficiente pentru astfel de probleme, turiștilor nu le rămâne decât să se ferească, fizic, de zonele periculoase. Și să aleagă pentru fotografii unghiuri care să evite din cadru ruinele neputinței autorităților.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰