Video Turismul de la noi, supărarea străinilor. Dezamăgiţi de primirea în România: "Nu au ştiut să ne răspundă"
Ţară frumoasă, dar greu de promovat. La capitolul turism mai mult lăsăm noi bani la alţii, decât aduc alţii la noi. Iar turiştii spun cam aceleaşi lucruri: aproape totul se reduce la calitatea serviciilor şi a celor care le oferă. În plus, a devenit mai ieftină o vacanţă în străinătate decât una în România. Bulgaria, Grecia, Turcia şi Egipt rămân cele mai căutate ţări.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
De departe cea mai bună lună pentru turism a fost iulie. Atunci românii au lăsat 561 milioane euro pe vacanţe în afara ţării. Cu 100 de milioane mai mult decât în 2019. "Am fost cinci zile în Mallorca și 2 zile în Ibiza. Bugetul a fost cam de 1000 lire, deci cam 55 milioane cam toată săptămâna. Zboruri incluse și tot", spune turista Bianca Pavel.
Şi nu e singura care preferă să îşi petreacă vacanţele la alţii. "Condiţiile sunt cu mult mai bune decât cele din România.Pe litoralul românesc sunt foarte multe staţiuni în care lipsesc lucrurile de bun simţ: un duş pe plajă sau zona aceea unde sa te cureţi de nisip". povesteşte Alexandra, o altă turistă.
Aşa că turiştii români fug în Bulgaria, Grecia, Turcia, Spania sau în Egipt. La mare căutare au fost şi city break-urile, mai ales că biletele de avion au fost şi 20-30 de euro. "A contat foarte mult prețul. Oamenii cumpără astăzi pentru săptămâna următoare sau peste două săptămâni", spune Marius Berca , reprezentantul unei agenţii de turism.
Turiştii străini rămân cu un gust amar, după vacanţele petrecute în România
- Un turist a vrut să fotografieze urşii de pe marginea drumului, pe Transfăgărăşan. Unul dintre animale a sărit...
- Turiştii au profitat din plin de ultimele zile de plajă. Hotelierii s-au întrecut în oferte
- Un director ANPC reclamă condiţiile de pe Litoral: Aceleaşi servicii care lasă de dorit, personal nepregătit şi...
În total, în primele şapte luni ale acestui an, românii au cheltuit pe vacanţele în afara ţării peste 2 miliarde euro, în timp ce turiştii străini au lăsat la noi doar jumătate din această sumă, arată datele BNR. Explicaţia?! "Nu avem încă o strategie reală de promovare a României ca destinație turistică internațională. Au fost câteva tentative eşuate", spune Andreea Paul, preşedinte INACO.
Iar cine alege România o face pentru preţuri. "Este a treia zi aici şi cred că oraşul are mult potențial. Dezavantajul este că aici nu se vorbeşte atât de bine engleza. Şi la hotel dacă întrebi de locuri frumoase nu te pot ajuta foarte mult. Chiar dacă este un hotel foarte bun, un hotel hotel foarte scump, a fost ciudat când am întrebat dacă putem închiria o bicicletă dacă putem face ceva. Nu au ştiut să ne răspundă", mărturiseşte un turist străin.
În primele şapte luni ale acestui an, au venit în România puţin peste 300.000 de turişti străini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰