Video Ce noutăți aduce sistemul de operare Windows 11, care va fi lansat la sfârşitul acestui an
Viteză mai rapidă la pornire şi navigare şi butonul de start plasat în centrul ecranului, nu în stânga barei de jos. Sunt doar câteva dintre trăsăturile noului sistem de operare Windows 11, care va fi lansat la sfârşitul acestui an.
- O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
La 6 ani de la ultima sa lansare şi după anunţul oficial că Windows 10 a fost ultima versiune a sistemului său de operare, Microsoft lansează Windows 11. Surpriză? Nu tocmai, dat fiind că la începutul lunii iunie au fost câteva zvonuri cum că Microsoft se pregăteşte de o actualizare importantă.
Istoria Windows începe în 1985, cu prima versiune de desktop - Windows 1.0. Utilizatorii învăţau atunci cum să deschidă ferestre grafice şi cum să navigheze printre foldere şi fişiere electronice. Aplicaţiile erau limitate, însă Microsoft a introdus jocul Reversi, bazat pe controlul mouse-ului, să ajute utilizatorii să se familiarizeze cu sistemul.
La 2 ani distanţă, se lansează Windows 2.0. Permite suprapunerea ferestrelor şi capacitatea de a le mări sau micşora. Apar de asemenea pictogramele, Word şi Excel, iar memoria este extinsă. În 1990 vine Windows 3, primul care necesită un hard disk. Şi tot acum primim Solitaire, unul dintre cele mai populare jocuri digitale.
Cinci ani mai târziu este lansat Windows 95. Acum îşi fac apariţia butonul de Start şi meniul. Aceasta este şi prima versiune care permite folosirea internetului. Windows 98 se lansează peste trei ani, într-o versiune mult mai rapidă ce permite apariţia Internet Explorer.
În 2001, ajunge şi Windows XP, una dintre cele mai bune versiuni, fiind rapid şi uşor de utilizat. Meniul de Start şi bara de activităţi sunt îmbunătăţite şi devine posibilă redarea automată de pe CD-uri.Windows XP a fost şi cel mai longeviv sistem de operare Microsoft - a supravieţuit 13 ani.
În ianuarie 2007 este însă inlocuit de Windows Vista, care are o primire destul de slabă. Funcţiona bine doar pe device-urile cu hardware nou, aşa că mulţi au continuat să folosească Windows XP. Doi ani mai târziu apare Windows 7 şi rezolvă criticile semnalate versiunii Vista. Aspectul este îmbunătăţit, e mai rapid şi mult mai intuitiv. Rămâne astfel cea mai populară versiune.
În 2012, Windows 8 aduce un design cu totul diferit. Microsoft elimină meniul de Start şi îl înlocuieşte cu un ecran fullscreen. Începând cu aceasta versiune, Microsoft se concentrează pe ecranele tactile şi pe tablete.
În 2015, odată cu lansarea actualei versiuni de Windows 10, se revine la desingul de pe Windows 7, însă cu o amprentă mult mai modernă. Sunt introduse pentru prima dată comenzile vocale şi este oferit gratuit ultilizatorilor de Windows 7 sau 8. În prezent, Windows 10 este folosit pe mai bine de 1,3 miliarde de dispozitive.
Și așa ajungem în prezent. După o istorie de 35 de ani, iată cu ce noutăţi vine Microsoft anul acesta. Windows 11 aduce în primul rând funcţii care vizează creşterea productivităţii. Actualizările, de exemplu, se anunţă că vor fi cu 40% mai rapide, la fel şi pornirea computerului şi navigarea.
Totul în contextul în care pandemia ne-a demonstrat cât de multă nevoie avem de tehnologie rapidă, mai ales când lucrăm de la distanţă. La fel de importante în contextual actual sunt şi integrarea funcţiilor de chat pentru aplicaţia Teams direct în bara de Start.
Design-ul este şi el îmbunătăţit. Este mai atractiv şi uşor de utilizat, iar utilizatorii îşi pot configura diverse desktop-uri: pentru muncă, acasă sau gaming, asemănător sistemelor iOS. Iar, pentru prima dată, butonul de start nu va mai fi în partea de jos în stânga, ci în centru.
Tot pentru prima dată, Microsoft aduce şi aplicaţii Android pe Windows, care pot fi descărcate şi folosite la fel ca pe telefon. De exemplu, utilizatorii vor putea să înregistreze și să posteze un videoclip pe TikTok direct de pe calculator. Iar inteligenţa artificială îşi face şi ea apariţia odată cu funcţia Widgets, menită să ofere un conţinut cât mai personalizat.
Dacă sunteţi utilizator Windows 10, Windows 11 va fi disponibil ca upgrade gratuit spre final de an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰