Antena Meniu Search
x

Video Investiţiile în energii regenerabile cresc, odată cu evoluţia tehnologiei şi schimbarea mentalităţilor

În ultimii ani, investiţiile în energia verde au crescut. Este vorba despre o schimbare de mentalitate, care a fost posibilă doar cu ajutorul tehnologiei. 

de Redactia Observator

la 06.04.2021, 13:53

Vezi și

Energiile regenerabile, principala sursă de electricitate în Europa

Anul trecut, energiile regenerabile au fost principala sursă de electricitate în Europa, depăşind pentru prima dată în istorie combustibilii fosili. Acest termen se referă la forme de energie produsă din procese naturale regenerabile. Astfel, energia solară, eoliană şi hidroenergia sunt considerate energii verzi.

În ultimii ani, investiţiile în astfel de energii au crescut, iar tehnologiile au avansat. De exemplu, un start-up spaniol a venit cu un nou design de turbina eoliană, care nu are nevoie de elice pentru a produce energie electrică.  Noul design este un cilindru vertical, fără elice, care oscilează în bătaia vântului și produce energie din vibrații. În plus, turbinele sunt mult mai mici decât cele cu care ne-am obișnuit deja. Au aproximativ 3 metri înălțime și nu fac zgomot, ceea ce înseamnă ca pot fi instalate și în oraș. Potrivit companiei, designul fără elice ar putea reduce substantial costurile. 

Raul Martin, cofondator Vortex Bladeless: "Din moment ce sistemul este atât de simplu, costurile de producție și întreținere sunt reduse foarte mult, cel puțin la jumătate. Credem, de asemenea,  că tehnologia noastră poate reprezenta un avans semnificativ pentru mediul înconjurător"

Noile turbine eoliene ar putea fi o soluție și pentru clădirile verzi care folosesc în prezent panouri foto-voltaice. Față de turbinele tradiționale, un avantaj al noii tehnologii este că poate produce energie și când vântul bate foarte slab. În plus, dacă turbinele sunt amplasate în zone cu vibrații puternice, cum ar fi pe marginea unei autostrăzi sau în interiorul oașelor, nici nu mai au nevoie de vânt. >

O altă idee vine din Amsterdam, oraşul bicicletelor. O companie a propus suportul de biciclete care poate genera energie electrică. Locuitorii Amsterdamului merg cu bicicletele 2 milioane de km în fiecare zi. Când pedalează, generează în medie 19,500 kWh. Este o cantitate enormă de energie ce ar putea alimenta mii de case. 

Amsterdamul este foarte ambițios atunci când vine vorba de energia regenerabilă. Până în 2025 vrea ca un sfert din electricitatea sa să fie generată în mod durabil. Dar cum centrul orașului este plin de monumente și clădiri istorice, panourile solare nu sunt permise. Soluția a stat așadar în biciclete. 

Un start-up local s-a gândit să creeze o roată care poate fi montată la orice bicicletă. Odată instalată, roata stochează energia generată din pedalare întreaga zi, iar la sfârșitul zilei, când bicicleta este parcata într-un suport special, livrează energia în rețeaua cartierului. Se estimează ca un rack cu 30 de biciclete ar putea alimenta iluminatul stradal al unui întreg cartier. Iar designul se integrează perfect în arhitectura capitalei europene a bicicletelor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » UseIT » Investiţiile în energii regenerabile cresc, odată cu evoluţia tehnologiei şi schimbarea mentalităţilor