Antena Meniu Search
x

Curs valutar

12 judeţe intră de la ora 15.00 sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină şi vijelii. Vreme severă până duminică dimineaţă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări de fenomene extreme. Astfel, de astăzi, de la ora 15.00, intră în vigoare un cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină şi vijelii în 12 judeţe, până duminică dimineaţă. De asemenea, un cod galben de furtuni va afecta, integral sau parţial, 11 judeţe.

de Redactia Observator

la 22.06.2024 , 10:59

Codul portocaliu de ploi şi vijelii este valabil în intervalul 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 6.

În intervalul menționat, în Crișana, Maramureș, local în Banat și Transilvania, precum și în   nord-vestul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu viteze la rafală în general de 70...90 km/h, grindină de medii și mari dimensiuni, averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

Harta județelor afectate de codurile galben și portocaliu de vreme severă

meteoromania.ro

Articolul continuă după reclamă

Cod galben de furtuni în 11 judeţe

Pe acelaşi subiect

Interval de valabilitate: 22 iunie, ora 15 – 23 iunie, ora 10 

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică 

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, precum și în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50...70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Valul de căldură se va intensifica în Capitală

alul de căldură va fi intens și persistent, iar vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități, potrivit prognozei speciale emisă de ANM, valabilă până luni, la ora 10.00.

În intervalul 22 iunie, ora 10.00, 23 iunie, ora 10.00, valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, cu înnorări trecătoare seara și la începutul nopții. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 36...37 de grade, iar cea minimă de 17...19 grade.

De duminică dimineața până luni dimineață valul de căldură va fi intens și persistent. Vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat și indice temperatură umezeală (ITU) de peste 80 de unități. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineața și noaptea.

Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 38 de grade, iar cea minimă va fi de 18...20 de grade.

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Un nou val de praf saharian ajunge sâmbătă în România. Până luni masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. "În perioada 22 iunie ora 12 – 24 iunie ora 12, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României", anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Depunerile de praf vor putea fi observate îndeosebi în zonele și în intervalele în care va ploua.

"Pe parcursul zilelor de sâmbătă, duminică și luni (22 – 24 iunie), masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa dinspre vest-nord-vest către est-sud-est. Din a doua parte a zilei de luni (24 iunie), aceasta se va îndepărta de țară", se mai arată în comunicat.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Vremea » 12 judeţe intră de la ora 15.00 sub avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, grindină şi vijelii. Vreme severă până duminică dimineaţă