Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Două zile de foc în România: cinci judeţe se află sub cod roşu de caniculă, iar duminică se mai adaugă încă trei şi Capitala

Urmează două zile de foc în România. Cel mai timpuriu cod roşu de caniculă emis vreodată în ţara noastră va aduce temperaturi la umbră de aproape 40 de grade. Avertizarea este valabilă de astăzi în 5 judeţe, iar mâine se mai adaugă încă trei şi Capitala. De altfel, toată ţara, cu excepţia zonelor de litoral din Tulcea şi Constanţa, se află sâmbătă sub coduri galben, portocaliu şi roşu de caniculă.    

de Redactia Observator

la 22.06.2024 , 07:56

Astfel, sâmbătă, în județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 

Sâmbătă, valul de căldură va persista și se va intensifica ușor în Banat, sudul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Oltenia și Muntenia, unde se vor înregistra temperaturi cu mult mai ridicate pentru această dată.

Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Meteorologii arată că valul de căldură se va menține în Maramureș, nordul Crișanei, nordul Transilvaniei, dar se va extinde și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea continentală, regiuni unde se vor înregistra temperaturi maxime în general între 32 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragul critic de 80 de unități.

Articolul continuă după reclamă
Pe acelaşi subiect

Cod roşu de caniculă, duminică, în Bucureşti şi 8 judeţe

Duminică, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. În aceste zone va fi Cod roșu. Temperaturile maxime vor fi de 38...39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Duminică, valul de căldură se va intensifica în cea mai mare parte a Munteniei, în sudul Moldovei și local în Oltenia, regiuni în care se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa în general între 34 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. De asemenea, duminică, valul de căldură se va menține, dar se va diminua ca intensitate în Banat, sudul Transilvaniei, centrul Moldovei, dar se extinde în Dobrogea continentală. În aceste regiuni se vor înregistra temperaturi maxime în general între 31 și 33 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități.

Ieşim de sub atenţionarea de cod rosu de caniculă luni dimineaţă, dar caldura nu va bate in retragere. Abia spre sfârşitul săptămânii viitoare aerul redevine respirabil. 

Restricții de tonaj pe drumuri naționale, drumuri expres și autostrăzi din 14 județe

Sâmbătă, în intervalul orar 10:00 - 20:00, în condițiile avertizărilor de caniculă emise de Administrația Națională de Meteorologie, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe toate sectoarele de drumuri naționale, drumurile expres și autostrăzi din județele Arad, Argeș, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea, transmite Centrul Infotrafic. "Măsura este impusă pentru prevenirea degradărilor provocate de circulația traficului greu și prevenirea deformațiilor majore ireversibile, cu pierderea stabilității straturilor rutiere", potrivit comunicatului. Astfel, va fi interzisă circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, cu următoarele excepții: transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală sau vegetală, vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturi funerare, transporturi poștale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi pentru distribuire de carburanți, transporturi de mărfuri sub temperatură controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării, transporturi de apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole și transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 7 voturi
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Vremea » Două zile de foc în România: cinci judeţe se află sub cod roşu de caniculă, iar duminică se mai adaugă încă trei şi Capitala