Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video EXPERIMENT. Ce se întâmplă cu alimentele lăsate o oră în portbagaj, pe timp de caniculă

Atenţie la băuturi şi mâncare în aceste zile toride! Autorităţile au retras de pe piaţă sute de mii de litri de apă, bere şi sucuri. Lăsate în soare, în PET-uri, aceste băuturi ne pot îmbolnăvi. Şi alimentele se strică rapid. Un experiment Observator arată că, în mai puţin de o oră, ţinute în portbagaj, mai multe produse s-au dezintegrat. 

de Alin Stan

la 21.06.2024 , 21:24

Sute de baxuri de băuturi ţinute în magazine la peste 30 de grade. Asta a descoperit Protecţia Consumatorului, care a retras de la vânzare 165.000 de litri de apă, bere şi sucuri. "Se pot altera prin migrarea unor componenţi din ambalaj, în special în cazul ambalajelor din PET. Trebuie să ne ferim de un produse care au stat la soare", spune Alexandru Cîrîc, de la ICA.

"Dacă vorbim de orice altceva, sucuri, lapte, sunt medii de natură foarte bune şi se alterează foarte repede. Dacă vorbim de microorganisme, pe partera gastrică-digestivă putem să avem probleme şi să facem o toxiinfecţie alimentară", explică Şerban Damian, nutriţionist.

Trebuie să fim atenţi la condiţiile de depozitare

Vezi și

Pe caniculă, trebuie să fim atenţi la condiţiile de depozitare. Dacă nu sunt corespunzătoare, mai bine cumpărăm băuturi ambalate în sticlă. Cu mâncarea este şi mai grav. Un experiment Observator arată că produsele alimentare ţinute în portbagaj la peste 30 de grade nu rezistă nicio oră. Am cumpărat câteva produse perisabile. Am mers circa o oră cu maşina prin Bucureşti. Se pare că o sticlă de iaurt s-a bombat, semn că nu mai este bun, iar feliile de şuncă s-au înnegrit. 

"Mă mai invart printre raioane si mai trece jumătate de oră şi după ajung în maşină unde fierbe la 60 de grade. Carnea aceea a intrat într-un stadiu. Toate bacteriile au început să se dezvolte", a declarat Fabius Antal, expert în wellbeing. "Produsele alimentare care au fost expuse unor temperaturi înalte, prezintă riscul de dezvoltare a unor bacterii patogene. Este un risc major de îmbolnăvire a consumatorului", adaugă Alexandru Cîrîc, de la ICA.

Produsele decongelate nu trebuie să fie recongelate

Mâncarea gătită trebuie să stea într-un recipient acoperit, iar produsele decongelate nu trebuie să fie recongelate. "Este foarte bine ca după ce s-a răcit, să o punem în frigider şi a doua oară cand o scoatem din frigider să o mâncăm", spune Fabius Antal, expert în wellbeing. 

În pieţe, e bine să ne uităm la aspectul fructelor şi legumelor. Chiar dacă vânzătorii le stropesc cu apă de mai multe ori pe zi. "Se usucă. Le mai dăm cu un pic de apă. De la căldură se atrofiază, se usucă un pic, dar noi sortăm a doua zi. Ori vindem mai ieftin, ori aruncăm. Aşa se face de la căldură, dar dacă îl ia de umplut e foarte bun", explică Adrian, comerciant.

Autorităţile sanitar veterinare promit controale regulate pe perioada caniculei.   

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » EXPERIMENT. Ce se întâmplă cu alimentele lăsate o oră în portbagaj, pe timp de caniculă