Video Diferenţă de 30 de grade între două zone ale României. Anomalia vremii a adus şi un fenomen extrem de rar
O ţară, două anotimpuri. În timp ce la munte s-au resimţit -15 grade, în Bucureşti s-au înregistrat chiar şi 20 grade. Deci o diferenţă uriaşă, de peste 30 de grade. De primăvara caldă ne-am bucurat cu toţii, deşi este clar că sunt fenomene total anormale. Unii au ieşit la plimbare în tricouri, alţii au stat la terase, pe malul mării. Meteorologii spun că vom avea parte de vreme deosebit de caldă toată săptămâna.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În Bucureşti, a fost cea mai caldă zi de 5 februarie din ultimii 8 ani. Staţia Băneasa a înregistrat la ora prânzului 20 de grade Celsius.
Anomalia vremii a adus şi un fenomen extrem de rar
Femeie: E plăcut, dar e periculos pentru agricultură şi pt pomii fructiferi MUSCA Pe mine nu mă afectează, e chiar perfect.
Pe litoral, cele 15 grade Celsius i-au scos pe oameni pe faleză, la plimbare.
- Vremea de mâine 6 februarie. Va fi deosebit de cald pentru această perioadă, dar va bate vântul foarte tare
- Vremea 5 - 18 februarie 2024. Aer tropical în România; va fi deosebit de cald în mare parte din ţară
- Vreme de primăvară: Diferenţele de temperatură sunt chiar şi de 15 grade. Prognoza meteo în următoarele zile
Cuplu: E foarte frumos. Ne plimbăm, atingem puţin soarele, avem nevoie, după atâta vreme de stat în casă, la frig.
Reporter-tătic: A venit primăvara?
- Cam devreme.
Cristina Niţă, reporter Observator: La malul mării, deşi e soare, vântul bate cu putere. A fost emisă o avertizare de cod galben de vânt puternic cu rafale ce vor depăşi la noapte 60 de km pe oră.
Femeie: Bate vântul dar e ok. Am ieşit să facem puţini aerosoli pentru băiat.
Şi în Craiova, oamenii au profitat de vremea frumoasă şi cerul senin.
Localnic: Este superb afara. Am baut si o cafeluta, la soare, asteptam primavara.
La munte, în schimb, iarna şi-a arătat colţii. În Gorj, temperatura resimţită a fost de -10 grade Celsius. Salvamontştii şi turiştii au avut parte şi de un fenomen rar.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Vântul batea extrem de tare, aici, la intrarea în staţiunea Rânca şi avem parte şi de un peisaj inedit. Curcubeul, iată, a apărut acum, iar aplicaţiile arată că vântul are 120 de kilometri pe oră.
Salvamontist: Cum am văzut în spatele nostru este mai rar. E prima dată când îl văd în decursul a 20 de ani de activitate.
Reporter-turişti: Aţi coborât din maşină?
- Am coborât eu şi era să mă ia pe sus.
- Abia poţi să stai în picioare. Da, adevărat, adevărat. Dar e frumos.
- Aşa viscol ai mai prins?
- Am mai prins, am mai prins, dar noaptea în general era mai rău.
Vântul a distrus complet un loc de joacă şi a pus la pământ mai mulţi brazi. Un copac de peste zece metri a căzut ca secerat pe un drum naţional din staţiune.
În staţiunea Voineasa, din Vâlcea, iubitorii sporturilor de iarnă nu au avut prea multe motive de bucurie. Pârtiile şi instalaţiile de transport pe cablu au fost închise. Iar pe şosele au ieşit utilajele de deszăpezire.
Şi în Masivul Postăvarul aproximativ zece instalaţii pe cablu nu au mai fost puse în funcţiune din cauza vremii. În Munţii Bucegi, pe Vârful Omu, temperatura resimţită a fost de -15 grade, deşi termometrele au indicat -9 grade Celsius.
Meteorologii au prelungit atenţionările de vânt intens până miercuri dimineaţă. La munte va continua să sufle cu peste 100 km/h, va spulbera zăpada depusă şi va reduce semnificativ vizibilitatea. În schimb, în restul ţării vom avea parte de primăvară întreaga săptămână.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰