Antena Meniu Search
x

Video Gerul năprasnic le-a făcut probleme românilor. Pasagerii unui tren spre Iași au pus șervețele la geam, să nu intre frigul

Un vârtej de aer de la Polul Nord a prins România într-un ger de fier. La Întorsura Buzăului, localnicii au tremurat la minus 31 de grade Celsius, în cea mai friguroasă dimineaţă din ultimii şase ani. 
13 judeţe sunt în continuare sub cod galben de ger, iar pe milioane de români îi aşteaptă nopţi grele. 

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 08:05

Vezi și

Localnicii din Miercurea Ciuc s-au trezit în zori într-un regat de gheaţă, la - minus 23 de grade Celsius. Râul Olt, care trece pe la marginea oraşului, era doar un firicel de apă şi restul gheaţă. Până şi instrumentele de la staţia meteo erau pline de promoroacă. Puţini trecători s-au încumetat pe străzi, după ce au văzut puterea gerului.

Pe asemenea ger, baloanele de săpun au îngheţat, hainele puse la uscat erau bocnă, iar de congelator nu a mai fost nevoie. Locuitorii din Miercurea Ciuc, care au îndurat şi minus 32 de grade Celsius acum 61 de ani, par să nu se mai mire de nimic. "La minus 25 de grade nu este frig. E foarte plăcut", a spus un trecător.

Localnicii din Întorsura Buzăului au fost ieri-dimineaţă aproape de minima absolută din depresiunea Ciuc. Ger de teribil a fost şi la Târgu Secuiesc, aproape minus 26 de grade Celsius, minus 25 la Braşov şi minus 23 de grade Celsius la Joseni şi Obârşia Lotrului.

Peisajul polar a ajuns şi în Munţii Baiului, pe care Valea Prahovei îi despart de Bucegi. Viscolul a îmbrăcat fierul, stâncile, lemnul copacilor şi al cabanelor într-o dantelărie albă. A fost soare cu dinţi, dar mai darnic decât în zona Miercurea Ciuc.

Pe acelaşi subiect

Claudiu Loghin, reporter Observator: Suntem în munţii Baiului, la aproximativ 1600 de metri altitudine. Peisajul e parcă desprins din poveşti, iar temperatura atmosferică aici este de minus 8 grade Celsius.

Pasagerii unui tren n-au scăpat din calea gerului

Fără scăpare din calea gerului au fost, însă, pasagerii dintr-un tren care circula pe ruta Tecuci - Iaşi. Au izolat geamul cu şerveţele că să oprească frigul să intre în vagoane. Tot din cauza temperaturilor extreme, mai multe lebede au rămas captive în lacul lacul Dumbrava din Iaşi, care a îngheţat de la margini spre centru. Chemaţi de trecătorii miloşi, pompierii au pus la cale o operaţiune inedită de salvare.

Gerul ne face probleme până mâine, spun meteorologii. Este cod galben în Transilvania şi în mare parte din Moldova şi Maramureş. De duminică, însă, termometrele vor începe să arate valori mai mari noaptea, chiar şi cu 20 de grade Celsius mai mari decât cele de acum.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Vremea » Gerul năprasnic le-a făcut probleme românilor. Pasagerii unui tren spre Iași au pus șervețele la geam, să nu intre frigul