Antena Meniu Search
x

Video Încă un val de praf saharian peste România. Cât de periculos este pentru sănătate

Un nou val de praf saharian deasupra României! Particulele aduse din nordul Africii au ajuns deja în vestul şi nordul ţării, spre disperarea şoferilor care au făcut cozi la spălătorii. În zilele următoare, se anunţă ploi care vor aduce la sol o cantitate şi mai mare de nisip roşiatic.

de Georgiana Botez

la 31.03.2022, 19:59

Vezi și

Praful din Sahara a fost ridicat în atmosferă furtunile din deşert. A început să se deplaseze, cu ajutorul curenţilor, din nordul Africii spre Europa. Nu a ocolit nici România, peste care a plutit începând de ieri, mai ales în partea de vest. În Oradea, maşinile arătau dimineaţă ca după un raliu prin deşert. Spălătoriile au fost pline. Nisipul fin saharian conţine granule de fosfor, magneziu, calciu dar şi fier, de aici şi culoarea galben-roşiatică. Poate irita căile respiratorii, iar cei care au astm sau alergii ar fi bine să se protejeze cu o mască zilele acestea.

De azi şi până sâmbătă, depunerile de praf vor fi şi mai consistente în unele regiuni. "Până sâmbătă seara este în vigoare o atenţionare de ploi abundente şi de vânt puternic. Aversele vor fi în trecere peste ce mai mare parte a ţării, iar picăturile de ploaie se vor încărca cu particulele de prah saharian aflat în aer pe care le vor depune într-un strat destul de vizile pe vegetaţie, pe obiecte, pe maşini", a declarat Simona Căpşună, meteorolog Observator. De duminică, praful saharian, purtat de vânt, va părăsi România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Vremea » Încă un val de praf saharian peste România. Cât de periculos este pentru sănătate