Antena Meniu Search
x

Video Prima ninsoare: unde au căzut deja fulgi de zăpadă, deşi la mare au fost 30 de grade Celsius. E vremea extremelor în România

A fost vremea extremelor. Vine frigul peste toată ţara. Temperaturile vor coborî cu 15 grade de azi pe mâine. Deja în multe locuri din ţară vremea s-a schimbat brusc, rafale puternice de vând sunt anunţate în mare parte din ţară. Astăzi, diferenţele de temperatură între nordul şi sudul ţării au fost de aproape 30 de grade. O furtună puternică de nisip a lovit în această după amiază litoralul, iar pe Autostrada Soarelui a fost furtună de praf. Şi asta după o zi în care oamenii au stat la plajă şi au făcut baie în mare.  

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 08.10.2023, 19:37

Vezi și

Vremea extremelor în România. Imagini incredibile surprinse pe Autostrada Soarelui în această după-amiază. O furtună puternică de praf a acoperit şosaua de mare vtează. Vizibilitatea a fost aproape zero, iar şoferii care s-au întors de la mare au trebuit să reducă brusc viteza.

Vreme de plajă la mare, prima zăpadă la munte

Şi litoralul a fost măturat de o furtună de nisip în această după-amiază. Mulţi turişti erau încă la plajă când vremea s-a schimbat din senin. A început brusc să bată vântul şi nori uriaşi de nisip s-au ridicat în aer. Oamenii au fugit disperaţi să se adăpostească. Şi asta după o zi în care pe litoralul românesc a fost ca-n sudul Spaniei de cald. 26 de grade în aer, iar apa mării a avut 20 de grade. Turiştii s-au bucurat că pot face plajă şi baie în mijlocul toamnei. 

"Tocmai de asta am venit! De plăcerea asta ca să facem baie, să ne bronzăm puţin, să facem poze, să ne simţim bine în weekend şi să ne bucurăm cât mai mult!", spune o femeie. Întrebat dacă a mai fost apa atât de caldă în octombrie, un bărbat răspunde: "În octombrie niciodată n-a fost aşa caldă".  

Pe acelaşi subiect

Vremea a fost perfectă şi pentru o plimbare pe faleză. Un cuplu venit din Italia ca să-şi facă vacanţa în România a fost surprins să vadă că în Constanţa e la fel de plăcut ca la Roma în această perioadă. 

  • Turistă din Italia: Ne-am oprit un pic, am mâncat o îngheţată şi acum ne îndreptăm spre plajă. 
  • Reporter: Îngheţată în octombrie şi în tricou?
  • Turist din Italia: Îngheţaţa în octombrie, perfectă! 

"E mai cald decât vara când bătea vântul mai tare. E superb! Ne place, ne simţim şi ne bucurăm. Ce dacă este cald în octombrie?", spune o femeie.

"Faleza Cazinoului e plină de oameni. Temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă au scos turiştii şi constănţenii la plimbare", transmite Cristina Niţă, reporter Observator.

Unde a căzut prima ninsoare

În schimb la munte a nins. La Câmpulung Moldovenesc au căzut primii fulgi iar temperaturile se apropie de zero grade.

Vremea se schimbă în aproape toată ţara. Meteorologii au emis avertizare de cod galben de vânt puternic. rafelele pot ajunge la peste 110 km pe oră. Şi în Bucureşti a fost emisă o prognoză specială, vântul a suflat şi cu 60 de kilometri pe oră. "Aceste intensificări ale vântului sunt determinate de un front atmosferic rece care va traversa ţara noastră de la Nord către Sud", explică Mihai Hustiu, meteorolog. 

La Maramureş, vântul puternic a rupt un copac pe drumul naţional care face legătura dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei. Timp de o oră, s-a circulat pe un singur sens.

Temperaturi de la 3 la 30 de grade Celsius 

Temperaturile au fost la extreme în ţară. Dacă la Suceava şi Rădăuţi au fost cel mult 3 grade Celsius, în sud-estul ţării maximele au ajuns la 30 de grade Celsius. 

La Iaşi, autorităţile au emis un mesaj RO-Alert de vânt puternic. 

"La orele prânzului, hainele groase au devenit o necesitate la Iaşi. Dacă dimineaţă termometrele indicau 20 de grade Celsius, în doar câteva ore, temperatura a scăzut la jumătate. Şi din cauza vântului care bate cu putere, părea a fi şi mai frig", spune Clara Mihociu, reporter Observator.

"După încă două ore, temperaturilor scăzute şi vântului puternic i s-a mai adăugat şi ploaia. Aşa că pe lângă haine groase, am adăugat şi o umbrelă", adaugă Clara Mihociu, reporter Observator.

Când se încălzeşte vremea

De miercuri vremea se va încălzi, temperaturile vor ajunge iar 25 de grade Celsius. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Prima ninsoare: unde au căzut deja fulgi de zăpadă, deşi la mare au fost 30 de grade Celsius. E vremea extremelor în România