Antena Meniu Search
x

România e inundată, dar ce e mai rău urmează. Meteorologii au anunţat că vom avea cel mai rece început de iulie din istorie

Sunt inundaţii de coşmar în jumătate de ţară. Viiturile au măturat sate întregi, iar mii de oameni sunt încă în pericol.

Vezi și

Sunt inundaţii de coşmar în jumătate de ţară. Viiturile au măturat sate întregi, iar mii de oameni sunt încă în pericol. Pentru că până mâine dimineaţă va ploua neîncetat, iar 12 judeţe sunt sub cod portocaliu. Pompierii au evacuat bătrâni din casele inundate şi au cărat pe braţe copii rămaşi blocaţi în maşinile luate de şuvoaie. După furtuni, se va răci drastic. 1 iulie va arată ca o zi de 1 aprilie, cu ninsori la munte şi frig în mare parte din ţară. 

Cu o forţă incredibilă, apa a acoperit zeci de localităţi. Drumurile nu se mai disting, multe case sunt aproape de a se prăbuşi, iar tone de pietriş îngroapă satele. 

Sunt cele mai grave inundaţii din ultimii cinci ani. La Botoşani, maşinile plutesc, iar apa depăşeşte un metru adâncime. Pompierii scot pe braţe din maşini copii şi părinţi înspăimântaţi. Vijelia a smuls acoperişul sediului unei instituţii publice şi l-a aruncat peste trei maşini parcate. Şuvoaiele au pătruns în subsolurile clădirilor. 

Situaţii dramatice sunt şi în Bacău. Muntele o ia la vale peste curţile oamenilor. În câteva minute, a plouat cu peste 60 de litri de apă pe metru pătrat. 

Sunt pagube uriaşe în toată ţara. De câteva nopţi, peste 1.600 de pompieri intervin în zonele critice. În Neamţ, au evacuat 50 de oameni din locuinţele ameninţate de viitură.

Furtunile se extind din est spre restul ţării. Au fost situaţii de urgenţă şi în Prahova. 200 de localnici din comuna Bătrâni sunt izolaţi, după ce drumul de acces s-a rupt. 

Va fi din ce în ce mai rău până la începutul săptămânii viitoare. Meteorologii au emis alte două coduri portocalii de furtuni pentru centrul, nordul şi nord-estul ţării. Alerte de inundaţii vin şi din partea hidrologilor, valabile până pe 1 iulie. În calea viiturilor, autorităţile iau măsuri urgente. Deschiderea Transfăgărăşanului a fost amânată din cauza fenomenelor meteo periculoase. 

De altfel, ne aşteaptă cele mai reci zile de iulie din istorie. Luna lui cuptor începe cu temperaturi de aprilie. Nu vor depăşi 25 de grade Celsius, iar la munte va ninge. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Vremea » România e inundată, dar ce e mai rău urmează. Meteorologii au anunţat că vom avea cel mai rece început de iulie din istorie