Antena Meniu Search
x

Video Valul de aer polar îngheaţă Europa şi se îndreaptă spre România. - 44 de grade în Norvegia, - 51,7 grade în Suedia

Gerul nemaiîntâlnit de 100 ani care îngheaţă Europa vine şi la noi. Au fost minus 44 de grade Celsius în Norvegia, temperatură greu de suportat chiar şi de localnicii obişnuiţi să trăiască aproape de Oceanul Arctic. Valul frig polar coboară cu viteză spre restul continentului, care încă nu şi-a vindecat rănile provocate de furtuna Henk. 

de Redactia Observator

la 05.01.2024, 23:38

Vezi și

Gerul extrem strânge ca într-o menghină locuitorii din nordul Europei. Temperaturi apropiate de minus 45 de grade Celsius au fost înregistrate oficial la staţiile meteo din Suedia, Finlanda şi Norvegia.

În Suedia, casele au fost îngropate în zăpadă, iar localnicii, sfătuiţi să facă economie de electricitate, ca să nu suprasolicite reţeaua afectată de ger şi de ninsori. Azi-noapte, pe un ger aspru, oamenii din peste 4.000 mii de case au rămas fără electricitate.

Valul de aer polar îngheaţă Europa şi se îndreaptă spre România

Johan Sundkvist, local resident: M-am trezit şi am văzut că sunt - 38 °C. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să aprind focul în șemineu. 

Pe acelaşi subiect

Localităţile din nordul Suediei au rămas complet izolate. Au îngheţat chiar şi bateriile maşinilor. O staţie meteo particulară a înregistrat o temperatură înspăimântătoare. Minus 51,7 grade Celsius. Autostrăzile s-au transformat în patinoare imense. Zeci de camioane au rămas blocate din cauza gheţii şi a zăpezii. 

În Danemarca, şcolile s-au închis, iar circulația pe drumurile publice a fost paralizată.  În nordul țării, gerul de minus 12 grade Celsius a înghețat autostrada dintre orașele Holeby și Maribo. Meteorologii anunţă temperaturi negative şi pentru restul săptămânii. 

Britanicii sunt feriţi de ger, dar au necazuri din cauza apelor. Puhoaiele au năvălit în regiuni întinse. Peste o mie de case au fost inundate, iar sutele de alerte emise de autorităţi îi pun pe localnici pe picior de plecare.

Simon Veal, local resident: Vom evacua. Parterul este complet inundat. Sistemul de canalizare nu funcţionează. Nu va dura mult până când apa va fi poluată, iar electricitatea se va opri. 

Inundaţii de amploare au fost şi în Franţa. În regiunea Pas-de-Calais, peste 1.300 de case au fost distruse de ape, iar aproape 400 de oameni, evacuați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Vremea » Valul de aer polar îngheaţă Europa şi se îndreaptă spre România. - 44 de grade în Norvegia, - 51,7 grade în Suedia