Antena Meniu Search
x

Video Vijeliile au făcut prăpăd în vestul României: grindină cât mingea de golf, camioane răsturnate în trafic şi acoperişuri smulse

Grindină cât migea de golf şi vânt cu forţa unui uragan de categoria întâi au făcut prăpăd azi-noapte în vestul ţării. Vijelia a răsturnat două camioane cu şoferii în ele, a lăsat blocuri fără acoperiş şi a scos zeci de copaci din rădăcini.  Meteorologii ne avertizează să ne pregătim, vor urma şi alte fenomene extreme.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.05.2022, 19:15

Vezi și

Mingi de gheaţă, de 5-6 centimetri în diametru, au lovit la rafală mai multe localităţi din vestul ţării. Oamenii au primit mesaje Ro-Alert să se adăpostească urgent. Prăpădul s-a pornit seara trecută după temperaturi de 32 de grade în zonă. În timpul furtunii, vântul a suflat cu 80 de kilometri pe oră. La ieşirea din oraşul Timişoara, vijelia a răsturnat două camioane de câteva tone, iar şoferii lor au rămas blocaţi înăuntru. În oraş, străzile au fost inundate, iar un bloc a rămas fără acoperiş.

Specialiştii spun că vom avea parte de astfel de fenomene extreme toată vara

Urmările furtunii de la Timişoara se văd mai bine pe zi. Acoperişul acestui bloc a fost luat de vijelie ca o foiţă şi aruncat la zeci de metri distanţă pe un alt imobil. Vântul a smuls bucăţi întregi din blocul aflat în reabilitare. Patronul firmei de construcţii spune că va plăti pagubele. Pompierii din judeţul Timiş au lucrat la foc continuu, au avut peste 80 de intervenţii. 50 de copaci au fost doborâţi de vânt. Şi Oraşul Lugoj a fost devastat de forţa rafalelor.

Vijelia a scos efectiv din rădăcini. Acest copac din curtea spitalului municipal din rădăcină şi s-a prăbuşit peste gardul instituţiei şi a distrus şi acoperişul casei situată pe partea cealaltă a drumului. "Au fost smulşi din rădăcină patru copaci de dimensiuni, cum vedeţi pe cel din spatele meu, unul dintre ei a dărâmat gardul de la laborator, înspre stradă. Acesta, din păcate, a reuşit să spargă ţeava de gaze, ne-a smuls o parte din acoperiş, deasupra secţiei de ATI", a declarat Ionuț Cucoș - manager Spitalul Municipal Lugoj. Nu doar spitalul, dar şi cimirul din oraş a rămas fără gard.

Pe munte, rafalele au atins 130 de kilometri pe oră. Ce spun meteorologii despre fenomenele extreme? "Se ştie deja că lunile mai şi iunie sunt cu vreme instabilă, aduc căderi de grindină, aduc ploi torenţiale, aşa că le aşteptăm. Vara va fi caldă şi se anunţă una cu temperaturi care frecvent să depăşească 20-35 de grade, caniculă", a declarat Meda Andrei - meteorolog ANM. Specialiştii avertizează că astfel de vijelii, provocate de scăderi bruşte de temperaturi, s-ar putea să avem toată vara.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Vijeliile au făcut prăpăd în vestul României: grindină cât mingea de golf, camioane răsturnate în trafic şi acoperişuri smulse