Antena Meniu Search
x

Video Zăpada "ortopedică", pericolul de pe pârtii în aceste zile. Ce este şi la ce trebuie să fim atenţi când ne urcăm pe schiuri sau pe snowboard

La acest moment, pe pârtii avem aşa numita zăpadă "ortopedică", cea care ne-ar putea pune destul de multe piedici atunci când ne urcăm pe schiuri sau pe snowboard. Vorbim despre o zăpadă cu o consistență ce face virajele greu de luat și solicită puternic ligamentele schiorilor și snowboarderilor.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 16.02.2024, 13:07

Vezi și

Salvamontiştii spun că această zăpadă "ortopedică" este una mai grea, de o consistenţă  mai apoasă. Nu arată ca zăpada de la -3...-4 grade Celsius şi asta pentru că, la orele prânzului, în staţiunea Poiana Braşov, de exemplu, temperatura de este 4 grade Celsius, iar zăpada s-a înmuiat. 

Salvatorii montani spun că este mult mai greu de luat viraje într-o zăpadă cu o asemenea consistenţă, ceea ce presupune un risc pentru ligamente, în special. Astfel că trebuie să adaptăm viteza propriilor aptitudini de a contraola traiectora, chiar şi pe pârtii dificile.

De altfel, se schiază foarte bine pe toate pârtiile din zona superioară a Masivului Postăvarul.

Risc de avalanşă la munte

Este risc de avalanşă în majoritatea masivelor, din cauza ninsorilor recente şi a diferenţelor mari de temperatură din ultimele zile. Chiar ieri, doi turişti au fost la un pas să-şi piardă viaţa, la Bâlea Lac, după cea mai mare avalanşă produsă acolo în ultimii trei ani. 

Căderile de zăpadă le-au înghiţit corturile cu totul. Din fericire oamenii nu erau la acel moment înăuntru. Acum, la altitudini mari, stratul de zăpadă proaspătă depăşeşte pragul de un metru. Iar meteorologii avertizează că va deveni extrem de instabil, în câteva ore, din cauza temperaturilor ridicate. Riscul de avalanşă se va menţine ridicat şi în zilele următoare, mai ales că, de duminică, sunt aşteptate noi ninsori în Munţii Făgăraş. Şi mare grijă - avalanşele pot fi declanşate şi de noi, turiştii, mai ales dacă mergem cu snow-mobilul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » Zăpada "ortopedică", pericolul de pe pârtii în aceste zile. Ce este şi la ce trebuie să fim atenţi când ne urcăm pe schiuri sau pe snowboard