Antena Meniu Search
x

Video Filmul zilei în care a fost anunţată moartea Reginei Elisabeta a II-a: ''Este genul de poveste pe care o găseşti în cărţile de istorie''

Un regat fără Regină. Este prima zi de doliu naţional şi mii de britanici îşi plâng suverana şi finalul unei epoci. Elisabeta a II-a a marcat ultimul secol din istoria Marii Britanii prin cei 70 de ani de domnie şi momente-cheie care au schimbat pentru totdeauna soarta unei naţiuni. Adorată de britanici şi admirată de o lume întreagă, Regina a fost simbolul stabilităţii şi puterii pentru poporul său. Azi, regalişti sau nu, cu toţii îi cinstesc memoria. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 09.09.2022, 19:23

Vezi și

Pentru britanici timpul a stat în loc. Trăiesc ziua pe care nu şi-au putut-o imagina niciodată. Prima zi fără Regina lor. 

''Nu îmi vine să cred. Este, literalmente, cea mai tristă zi.''

''A domnit 70 de ani. Este genul de poveste pe care o găseşti în cărţile de istorie.''    

Filmul zilei în care a fost anunţată moartea Reginei Elisabeta a II-a

Pe acelaşi subiect

În faţa palatului Buckingham, mulţimea a început să se adune o dată cu anunţul medicilor că suverana nu se simte bine. Înainte ca anunţul oficial al morţii să fie plasat pe porţile Palatului, un curcubeu a apărut pe cer, iar drapelul a fost coborât în bernă. 

''Ea este singura care a fost constantă în viața noastră. Vreau doar să-mi arăt respectul.''

Mai mulţi pasageri britanici, care veneau de la New York, au primit vestea morţii reginei în avion. 

''Regina a murit în această după-amiază, a avut familia alături de ea. Nu avem prea multe informaţii în acest moment, dar m-am gândit cel puţin să vă anunţ, înainte de a ateriza.'' 

În ciuda ploii, pelerinajul în faţa palatelor şi castelelor regale a durat toată noaptea. 

''Este o zi grea pentru noi toţi. Am cunoscut o singură Regină.''

''Regina înseamnă totul pentru mine, la fel cum înseamnă şi mama mea. A fost o femeie fantastică şi va rămâne o femeie fantastică.''

''Este foarte specială pentru mine. Este celebrul balcon în spatele meu, doar să o privesc ieşind mă facea să zâmbesc, de fiecare dată.''

Un balcon în care a apărut pentru ultima oară pe 5 iunie, în ultima zi a Jubileui de Platină, ce a marcat cei 70 de ani de domnie.  

''Regina a fost o sursă de inspiraţie pentru mine întreaga viaţă. Dragă Regină, ne va fi foarte dor de tine! Pierderea ta ne-a întristat pe toţi, pentru că ai însemnat atât de mult pentru noi toţi.''

Regina Elisabeta a II-a i-a avut alături în ultimele clipe pe Prinţul Charles şi Prinţesa Anne, cei mai mari dintre cei patru copii ai săi. S-au grăbit către castelul Balmoral şi ceilalţi doi fii, prinţii Andrew şi Edward, dar şi nepoţii prinţii William şi Harry. Toţi au ajuns însă după ce a murit. 

Primul oficial care a fost informat de moartea Suveranei a fost premierul, Liz Truss. 

Liz Truss, premier: Moartea Majestăţii Sale, Regina, este un mare şoc pentru naţiune şi pentru toată lumea. Regina Elizabeth a II-a a fost temelia pe care a fost clădită Marea Britanie modernă.

Cum a primit întreaga lume vestea dispariţiei celui mai longeviv monarh

Omagii emoţionante au venit din toate ţările fostului imperiu britanic, pentru care Regina era, oficial, şeful statului. 

Justin Trudeau, premier Canada: Canada este în doliu... A fost una din persoanele mele favorite din întreaga lume şi îmi va fi tare dor de ea. 

De la Joe Biden, la Emmanuel Macron şi Papa Francisc, până la lideri controversaţi, precum Vladimir Putin, toţi au trimis mesaje de condoleanţe. 

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Pentru voi, ea a fost Regina voastră, pentru noi, ea a fost Regina. Ne va fi dor de ea. Suntem alături de voi!  

Joe Biden, preşedintele SUA: Am avut oportunitatea să o întâlnesc înainte să moară, era o femeie incredibil de graţioasă şi decentă.

Omagii au venit şi din partea starurilor din intreaga lume. Actriţa britanică Helen Mirren, care a câştigat un premiu Oscar după ce a interpretat-o pe suverana britanică în filmul The Queen, s-a declarat ''mândră că este "elisabetană". Iar Elton John a avut un moment emoţionant pe scenă în memoria Reginei.

96 de salve de tun au fost trase azi în onoarea reginei la Londra, în timp ce în Parlament avea loc o şedinţă extraordinară.

Boris Johnson, fostul premier al Marii Britanii: Ea a arătat lumii nu numai cum să conduci o ţară, dar şi cum să dăruieşti, cum să iubeşti şi cum să îi serveşti pe oameni. 

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ciucă şi-au exprimat la rândul lor regretul pentru moartea reginei, iar o carte de condoleanţe a fost deschisă şi la Ambasada Marii Britanii în România. 

''A fost ca un şoc pentru noi, pentru că părea că ea va trăi veşnic.'' Ea a reprezentat tot ce înseamnă calităţile unui lider de stat, care nu este un politician, putere de caracter, integritate, bunătate. //////Va fi destul de greu pentru Regele Charles să îi urmeze.  

Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei a fost depus în Marea Sala de la Castelul Balmoral, folosită şi drept sală de bal, acolo unde Elisabeta a dansat pentru prima oară în calitate de tânără prințesă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Stiri externe » Filmul zilei în care a fost anunţată moartea Reginei Elisabeta a II-a: ''Este genul de poveste pe care o găseşti în cărţile de istorie''