Încă un incident grav cu un Boeing. Motorul aeronavei a luat foc în timp ce decola din Indonezia spre Africa de Sud
Clipe de groază la bordul unui zbor din Indonezia către Arabia Saudită. Motorul unei aeronave Boeing a loc foc în timp ce decola. Din cauza pagubelor, pilotul a fost nevoit să aterizeze de urgenţă. Aeronava a fost oprită la sol pentru o anchetă, iar cei peste 450 de pasageri, printre care erau şi pelerini, au fost nevoiţi să aştepte ore întregi până când compania aeriană indoneziană a găsit un alt avion pentru a relua zborul.
Compania indoneziană a precizat că zborul Garuda-1105, cu destinaţia Medina - operat de un Boeing 747-400 - a revenit pe aeroportul de unde decolase, în oraşul indonezian Makassar, la ora locală 17:15 (09:15 GMT) şi că toţi pasagerii sunt în afara pericolului.
"Decizia a fost luată de comandantul aflat la bord, imediat după decolare, date fiind problemele identificate după ce scântei au fost observate la unul dintre motoare", a declarat Irfan Setiaputra, directorul general al Garuda, într-un comunicat.
La bordul avionului se aflau 18 membri ai echipajului şi 450 de pasageri, inclusiv pelerini pentru hajj, pelerinajul musulman de mai multe zile din Arabia Saudită. Cu toţii au fost îndreptaţi spre locuri de aşteptare, înainte de a fi îmbarcaţi într-un alt zbor mai târziu în timpul zilei de miercuri, cu destinaţia Arabia Saudită.
- ANIMAŢIE. Cum a ratat decolarea din Senegal fostul avion al TAROM. Copilotul român, lăudat alături de echipaj...
- Clipe de groază la bordul unui avion Boeing cu 190 de pasageri. O anvelopă a explodat în timp ce aeronava ateriza...
- Momente de panică pe un aeroport din Senegal. Un avion Boeing cu 73 de pasageri a derapat la aterizare şi a ieşit...
Boeing ar putea fi urmărită penal în SUA
Compania Boeing ar putea fi urmărită penal în SUA pentru prăbușirea avioanelor 737 MAX care a provocat moartea a 346 de persoane. Până în vară se va decide dacă Boeing va fi acuzată pentru prima dată în legătură cu prăbușirile din Etiopia și Indonezia, care au fost puse atât pe seama software-ului stricat, cât și pe supravegherea reglementărilor.
Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a depus o plângere în care acuză constructorul de avioane că și-a încălcat obligațiile prevăzute într-un acord din 2021 care a protejat Boeing de urmărirea penală în legătură cu accidentele.
Apoi, Boeing a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru a rezolva investigația privind comportamentul său, să despăgubească rudele victimelor și să își revizuiască practicile de conformitate. Termenii acelui acord - cunoscut sub numele de acord de amânare a urmăririi penale - urmau să expire în luna ianuarie a acestui an, dar, cu două zile înainte, o aeronavă Boeing 737 MAX 9 operată de Alaska Airlines a suferit o explozie a unui panou în aer.
Dosarul depus în instanță expune Boeing la o potențială urmărire penală în legătură cu accidentele din 2018 și 2019, care ar putea atrage după sine noi sancțiuni financiare și o supraveghere mai strictă.
DoJ a declarat că, deși Boeing face acum obiectul urmăririi penale, va lua în considerare măsurile pe care producătorul de avioane le-a luat pentru a aborda și remedia încălcarea pactului înainte de a stabili cum să procedeze. Acesta a obligat compania să răspundă până la jumătatea lunii iunie și a declarat că va lua o decizie cu privire la posibilitatea de a continua cu un nou caz penal până la 7 iulie. „Credem că am respectat termenii acelui acord și așteptăm cu nerăbdare oportunitatea de a răspunde Departamentului pe această temă", a precizat Boeing într-un comunicat.
Agenția de știri Reuters a relatat că oficialii DoJ urmau să se întâlnească cu familiile celor decedați în accidentele din 2018 și 2019, ca parte a deliberărilor. Flota MAX 8 a fost retrasă din serviciu timp de 20 de luni în urma dezastrului zborului 302 al Ethiopian Airlines lângă Addis Abeba în martie 2019. Atunci, toți cei 157 de la bord au fost uciși, conform Sky News.
Cu șase luni mai devreme, un avion Lion Air 737 MAX 8, care transporta 189 de pasageri și echipaj, s-a prăbușit în Indonezia. Un software de control al zborului prost proiectat a fost în cele din urmă învinuit pentru ambele accidente. Incidentul MAX 9 din 5 ianuarie, din acest an, a dus la un nou val de investigații.
Autoritățile au limitat programele de producție ale Boeing, iar o amplă remaniere a managementului este în curs de desfășurare. Efectele în lanț ale crizei au afectat livrările și planurile de extindere ale clienților săi, printre care se numără și Ryanair. Constructorul de avioane și autoritățile de reglementare au fost acuzate pe scară largă că nu au învățat lecțiile trecutului. În timpul unei audieri în Senat, în aprilie, un inginer Boeing a declarat că firma a luat unele măsuri periculoase pentru anumite avioane și l-a pus pe tușă atunci când a ridicat probleme de siguranță. Boeing a negat afirmațiile.
Coşmar pentru călători
Întârzierile în livrarea aeronavelor Boeing și problemele de siguranță ar putea însemna haos pentru călători. Mai multe companii aeriene ar putea fi nevoite să anuleze zboruri, în sezonul de vârf, din cauza aeroavelor insuficiente.
Avia Solutions Group, cu sediul în Dublin, cea mai mare companie de leasing de aeronave din lume, a tras deja un semnal de alarmă cu privire la riscul crescut de anulări în lunile următoare. Acest lucru ar putea duce şi la creșteri semnificative ale prețurilor pentru zborurile către destinații populare de vară, cum ar fi Mallorca, Dalaman, Corfu, Lanzarote și Nisa, printre altele, ajungând chiar și la peste 1.000 de lire sterline pe persoană.
Printre companiile aeriene afectate, Ryanair a fost cea mai critică față de întârzierile Boeing. Michael O’Leary, CEO al Ryanair, a declarat în 2022, conform CNN: "În acest moment, credem că managementul Boeing se comportă ca niște găini fără cap, incapabile să vândă aeronave, iar apoi chiar și aeronavele pe care le livrează, nu sunt capabili să le livreze la timp. Pot înțelege de ce ar putea exista diverse provocări în fabricarea noilor aeronave, dar tot ce trebuia să faci cu cele deja existente era să le alimentezi și să le transferi spre Dublin, sincer, nu înțeleg de ce întârzierile sunt de două până la trei luni în acest caz", porivit Euronews.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰