Antena Meniu Search
x

Află mai multe despre Sistemul Garanţie-Returnare, cel mai mare proiect naţional de economie circulară din România, gestionat de RetuRO

Implementarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR) din România se îndreaptă în direcţia cea bună. RetuRO, compania care îl gestionează, a primit o finanţare verde în valoare de 426 milioane de lei de la ING Bank, pentru implementarea celui mai important proiect de economie circulară la nivel național, care se bucură atât de implicarea sectorului privat cât și a statului român. SGR este cel mai ambițios proiect de implicare civică din România - împreună, ne propunem să recuperăm peste 7 miliarde de ambalaje de băuturi de pe piață. Pentru că cetățenii deturnează ambalajele de băuturi de la risipă la valorificare, aceştia reprezintă rotițele Sistemului de Garanție-Returnare. (Articol susţinut de RetuRO.)

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 16:19

Cum funcţionează sistemul SGR

SGR reprezintă un sistem complex prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură de la un comerciant. SGR se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, orice român îl poate aduce la punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acel magazin.

Care sunt beneficiile pentru consumatori

Ambalajele băuturilor devin valorificate prin Sistemul Garanţie-Returnare, cetăţenii fiind cei care le schimbă destinația din surse de poluare în resurse.

Consumatorii reprezintă o parte centrală a procesului de colectare. Fără implicarea consumatorului, fără participarea activă și educarea în privința mediului, procesul de reciclare devine dificil și costisitor, cu rezultate care nu se apropie deloc de țintele asumate la nivel de țară.

SGR poate fi numit în mod corect un proiect de țară, pentru că el va funcționa și își va atinge scopul cu implicarea a 19 milioane de cetățeni.

Cum va fi folosită finanţarea de 426 de milioane de lei obţinută de RetuRO

Finanțarea de 426 mil. de lei obținută de RetuRO va susţine activitatea Sistemului Garanție-Returnare din România, care va include crearea și operarea centrelor regionale, unde se vor asigura numărarea, sortarea și pregătirea pentru reciclare a ambalajelor returnate, sistemul IT care stă la baza funcționării proiectului fiind unic la nivel de dimensiuni şi complexitate în România.

Pachetul de finanțare cuprinde un credit de investiții în valoare de 343 milioane de lei (69 milioane de euro) acordat pe o perioadă de 5 ani și un credit pentru capital de lucru de 83 milioane de lei (16,7 milioane de euro) cu o durată de 2 ani. Finanțarea proiectului a beneficiat de o puternică implicare și sprijin din partea producătorilor Bergenbier (Molson Coors), Coca-Cola HBC, Heineken, Maspex, PepsiCO, United Romanian Breweries Bereprod (Tuborg), Ursus Breweries (Asahi Europe & International).

RetuRO a făcut progrese semnificative în configurarea unor segmente cruciale ale sistemului

RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnare. Obiectivul companiei este asigurarea funcţionării optime a acestui sistem, pentru care a fost denumită prin lege administrator oficial, în 2022.

Deşi un astfel de sistem este prezent şi în alte ţări, pentru România este cu atât mai important, deoarece ţara noastră are o populație mai mare, motiv pentru care sunt şi mai multe ambalaje prezente pe piață. Estimăm că vom avea de colectat și sortat anual în jur de 7 miliarde de ambalaje, iar logistica și infrastructura constituie cea mai complicată parte a procesului - aproximativ 80.000 de retaileri şi 17 centre RetuRO la nivel național.

ING Bank, finanţator unic al Sistemului de Garanţie-Returnare din România

ING Bank a devenit unicul finanţator al Sistemului de Garanție-Returnare din România. Împrumutul integral privat de 426 de mil. de lei este una dintre cele mai importante tranzacții de acest fel acordate până acum în ţara noastră, fiind încheiată în timp record, cu sprijinul tuturor părților implicate.

Sistemul de Garanție-Returnare, administrat de RetuRO, este un proiect sustenabil, care se corelează perfect cu valorile şi misiunea ING Bank de a face o diferenţă în societate şi de a pune pe primul loc clienţii şi mediul în care aceştia trăiesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Advertoriale » Află mai multe despre Sistemul Garanţie-Returnare, cel mai mare proiect naţional de economie circulară din România, gestionat de RetuRO