Antena Meniu Search
x

(P) Băutura gentlemenilor: cognac-ul, definiția rafinamentului în fiecare pahar!

Pe măsură ce zilele devin din ce în ce mai scurte și mai reci, un pahar de cognac este alegerea perfectă pentru amatorii de băuturi fine. De proveniență franceză, din regiunea Charente, acest produs obținut prin distilarea vinului este consumat deseori după cină, efectul digestiv fiind deja dovedit. Cognacul este un distilat din struguri, maturat în butoaie din stejar franțuzesc, iar calitatea acestuia este determinată de soiurile de struguri și perioada de maturare. Butoaiele din lemn de stejar în care este păstrat de producători îi intensifică savoarea, care este greu de egalat de sortimentele de pe piață completate artificial cu coloranți de caramel.

de Redactia Observator

la 26.10.2022, 17:22

Apărută pentru prima dată în secolul al XV-lea, această băutură își are rădăcinile în celebrul vinars, produs la vremea respectivă de olandezi. Prima formă sub care a fost cunoscută avea o tărie accentuată și o rezistență îndelungată. Acest lucru a constituit un avantaj important pentru transportatorii și comercianții de atunci, însă nu și pentru consumatori, care din cauza tăriei puternice, erau nevoiți să dilueze conținutul cu apă de fiecare dată. 150 de ani mai târziu avea să apară primul sortiment, într-o formă cunoscută și azi, mult mai ușor de consumat, cu o textură rafinată și o aromă regală.

Pionierii gustului fin

Prima companie care a produs această băutură a fost fondată de Philippe Augier și purta numele de Cognac Augier. Au urmat apoi companii, precum: Martell (1715), Richard Hennessy (1765), Remy Martin (1724) și Courvoisier (1809), renumite și azi la nivel internațional pentru calitatea buchetului de arome.

La cumpărarea unui astfel de produs vei observa adesea pe etichetă câteva însemne particulare, ca de pildă: VS, VSOP, XO și Napoleon. Aceste specificații îți oferă informații importante despre vechimea produsului. O băutură cu emblema VS are o vechime de minim doi ani, marca VSOP indică îmbătrânirea de minimum patru ani, în timp ce denumirea de Napoleon sau XO îți spune că acea băutură a fost îmbătrânită cel puțin șase ani, variantele XO referindu-se deja la vechimi de peste 10 ani.

Există și sortimente de cognac mai vechi decât cele marcate XO, care poartă eticheta de Extra sau Vieille Réserve, precum și Hors d’âge (fără vârstă), titlu acordat doar băuturilor extrem de fine, cu o vechime ce depășește toate celelalte segmente de vârstă.

Știi să savurezi corect un cognac?

Un gentleman va folosi întotdeauna pentru această băutură un pahar care imită forma de lalea. Cupa bombată va păstra gustul autentic al băuturii, oferind o experiență de top consumatorului. Pune într-un astfel de pahar o cantitate mică de produs, aproximativ 20 - 25 ml, la temperatura camerei, și lasă-l circa 2 – 3 minute să își "așeze" aromele.

Înainte de a-l gusta, bucură-te de culoarea acestuia și de parfumul degajat. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât vei ști că ai în față un produs mai vechi și mai rafinat. După ce ți-ai delectat analizatorii olfactivi și vizuali, răsfață-ți și papilele gustative cu această băutură renumită pentru finețea sa. Gustă fără a înghiți lichidul imediat și plimbă-l ușor prin gură pentru a simți întregul buchet de arome.

O sticlă de cognac poate fi și un cadou de excepție pentru un cunoscător și amator de băuturi de lux. Alege pachete, ca de exemplu: Metaxa Grand Fine, Metaxa Private Reserve, Remy Martin XO și chiar Remy Martin Luis XIII, apreciat drept “regele” acestei categorii, și vei surprinde prin cadoul de elită oferit!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Advertoriale » (P) Băutura gentlemenilor: cognac-ul, definiția rafinamentului în fiecare pahar!