(P) Motivele pentru care produsele din tutun încălzit aromatizat au fost interzise de UE
Vânzarea de produse din tutun încălzit cu arome va fi interzisă în țările din Uniunea Europeană, inclusiv România, în 2023, potrivit unei decizii a Comisiei Europene.

Interdicția a intrat în vigoare încă din luna noiembrie, însă statele membre au la dispoziție 8 luni pentru a adopta legi care să le interzică pe plan național. Noile norme devin pe deplin aplicabile de la data de 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de 3 luni în care se pot epuiza stocurile existente de produse din tutun încălzit cu arome.
Dar de ce se interzice vânzarea în UE a produselor din tutun încălzit aromatizat? Iată trei motive:
„Generație fără tutun”
Comisia Europeană își propune ca până în 2040, mai puțin de 5% din populația UE să utilizeze tutun, din cauza efectelor nocive pe care le are acest obicei. Însă pentru a ajunge la „generația fără tutun”, drumul pare destul de complicat, având în vedere că mare parte din populație este atrasă de tutun pentru că de ani buni este disponibil și cu tot felul de arome care tentează, inclusiv la variantele de tutun încălzit. Sunt și alternative la fumat care utilizează arome, cum ar fi vapatul, care nu vor fi interzise, dacă acestea conțin doar nicotină.
- Captură uriașă în vama Siret. Un șofer de TIR a ascuns prin metoda "capac" ţigări în valoare de jumătate de...
- Zvonul că ţigările bulgăreşti se scumpesc i-a făcut pe români să îşi facă rezerve de la vecini: "Rămânem...
- Sute de români au mers azi în Bulgaria să-și ia țigări, speriați că s-ar putea scumpi. Când se dublează...
- Bandă de hoţi români care jefuiau trenuri pline cu ţigări în Germania, prinsă în ţară după o operaţiune...
- "Nu ştiam nimic". Români găsiţi muncind în cea mai mare fabrică ilegală de țigări descoperită până acum...
Creșterea semnificativă a vânzărilor de produse cu tutun încălzit
Comisia Europeană a propus măsura în vara anului 2022 ca răspuns la creșterea semnificativă a vânzărilor de produse de tutun încălzit în toate țările Uniunii Europene, acest lucru venind în contradicție cu planul de a crea o generație fără tutun. Potrivit unui studiu recent al Comisiei, vânzările de produse din tutun încălzit au crescut cu 10% în mai mult de cinci țări membre, în timp ce produsele din tutun încălzit au depășit 2,5% din totalul vânzărilor de produse din tutun în întreaga regiune.
Planul european de combatere a cancerului
Cancerul este a doua cauză de deces în UE, iar tutunul crește riscul în fața acestei boli.
„Tutunul cauzează 90% din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse”, a declarat în luna noiembrie Stella Kyriakides, comisara pentru sănătate și siguranță alimentară.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰