(P) Punct ochit, punct lovit: iată cum să alegi cele mai bune baterii auto, din prima!
Alegerea unei baterii auto de calitate și înlocuirea ei la timp sunt esențiale pentru buna funcționare a unei mașini. Acumulatorul îndeplinește funcția importantă de furnizare a energiei electrice necesare pentru pornirea motorului și pentru alimentarea tuturor componentelor electrice ale unui automobil, cum ar fi farurile, lumina interioară, sistemul audio, instalația de climatizare sau sistemul de navigație.
Dacă schimbul nu este realizat la timp, există riscul de a nu exista suficientă energie electrică pentru pornirea motorului sau pentru alimentarea celorlalți consumatori de curent electric. De aici se poate ajunge fie la imposibilitatea de a pleca la drum, fie la deteriorarea altor componente ale mașinii.
Cum îți dai seama că viața unei baterii auto se apropie de sfârșit?
În general, un acumulator poate fi utilizat fără probleme pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 5 ani. Dacă te afli în acest interval de timp de la ultima achiziție, atunci trebuie să acorzi atenție deosebită mai multor semnale. Iată-le pe cel mai frecvent întâlnite!
• pornirea lentă și greoaie a motorului, însoțită și de apariția unor zgomote nefirești;
• reducerea intensității cu care luminează farurile. Dacă aceasta slăbește și mai mult în momentul în care pornești instalația de climatizare sau radioul, problema este în mod clar electrică;
• apariția unui miros de sulf în interiorul autoturismului;
• o carcasă umflată sau deteriorată a bateriei;
În plus, trebuie știut că, la modelele mai noi de automobil, există un martor luminos pe bord, care îi atrage atenția șoferului atunci când viața unei baterii auto se apropie de sfârșit și este necesară schimbarea acesteia.
Durata de viață a acumulatorului este influențată și de stilul de condus al fiecărui șofer în parte, precum și de frecvența și lungimea drumurilor pe care le efectuează. De exemplu, termenul de folosire se prelungește dacă sunt făcute frecvent drumuri lungi și cu opriri puține și scade dacă mașina e ținută perioade îndelungate în garaj, pentru ca apoi să fie folosită doar pentru deplasări la distanțe scurte.
Condițiile meteorologice influențează, la rândul lor, durata de viață, favorabile fiind în special temperaturile mai ridicate. Dimpotrivă, în zonele reci se constată o descărcare mai rapidă.
Cum alegi cele mai bune baterii auto?
În primul rând, este obligatoriu să respecți specificațiile producătorului mașinii. În manualul proprietarului, vei găsi toate informațiile necesare despre specificații, începând cu dimensiunile și continuând cu capacitatea, măsurată în amperi-oră, precum și cu tipul bornelor.
Apoi, trebuie să te decizi ce tip de acumulator dorești, știind că există două tehnologii principale: AGM și litiu-ion. Fiecare tip are avantajele și dezavantajele sale, în legătură cu care e bine să consulți un mecanic auto sau specialiștii de la magazinul din care cumperi.
Căutarea unui producător de încredere, apreciat pe plan intern și internațional, este întotdeauna recomandată. Poți cere părerea altor șoferi și, de asemenea, ajută să verifici recenziile existente în magazinele online sau pe forumurile auto.
Bineînțeles, prețul reprezintă un alt detaliu semnificativ. Cel mai scump nu înseamnă întotdeauna și cel mai bun, însă e preferabil să eviți prețurile foarte mici. Astfel, vei obține raportul ideal între banii plătiți și calitatea produsului cumpărat.
Ține cont de aceste criterii când cumperi baterii auto și vei elimina orice risc de greșeală!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰