Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Locul unde copiii sunt salvaţi în timp ce ei cred că doar practică un sport nobil. Generaţii de campioni "create" prin forţă şi măiestrie

Delicateţe, precizie, forţă şi măiestrie. Există un sport care le are pe toate şi care te pregăteşte pentru viaţă într-un fel unic. Un club de scrimă creşte generaţii de campioni şi de oameni puternici. Povestea care urmează este despre cum poţi salva nişte copii în timp ce ei cred că se antrenează pentru următoarea competiţie. Pentru a le susţine visurile e nevoie să spunem împreună Ajut Eu!

de Redactia Observator

la 08.12.2023 , 21:12

En garde! Viteză, precizie, concentrare. Sunt reguli de bază în scrimă. Şi primele lucruri pe care le învaţă copiii la clubul Riposta. Cel mai mic are doar şase ani. "Pe mine mă cheamă Andu şi mă distrez aici când ma lupt", spune Andu. "Mă numesc Theodora Alexandru si fac scrimă de 11 ani. Am început din greseala, dupa ce am facut mai multe sporturi, tata a vrut neaparat sa continui sa fac un sport si m-a inscris la scrima. Am zis- super, ce e aia?! Cand am aflat, nu am mai putut sa ma opresc. Eu ma bateam cu sabii din carton si din lemn de cand eram mica, cand am aflat ca exista un sport cu care sa fac asta toata viata am zis- gata, aici raman, nu ma mai intereseaza si am avut dreptate", a declarat Theodora.

Marii maeştri spun despre sabie că trebuie să o ţii în palmă ca pe o pasăre vie

Prima luptă grea a Theodorei a fost cu fricile ei. Apoi, cu fiecare tuşă câştigată, a înţeles că e mai puternică decât ştia. A învăţat să ia decizii rapid şi să nu se lase intimidată. Acum e vicecampioana României la seniori şi multiplă medalitată naţională. "Scrima nu e chiar o bătaie, e un şah in miscare foarte rapid, deciziile se iau foarte repede, dar trebuie sa fie cele mai corecte", a declarat Theodora. E un sport vechi de când lumea. Prima competiţie de scrimă cunoscută a avut loc în Egiptul antic, acum mai bine de patru milenii. Din 1896, este probă olimpică.

Vezi și

Constantin Sandu este cel care le pune copiilor în mână floreta, spada sau sabia. În cei 15 ani de când e antrenor la club, sportivii au strâns un palmares impresionant: peste 350 de medalii. 112, de aur. "Totul se întamplă foarte repede, pe planşă, lumea vede un sport elegant, doi oameni care se misca elegant pe plansa, se lovesc, dar nu inteleg cum si de ce, amandoi tipa in acelasi timp, e o descarcare foarte mare, si atunci nu inteleg", a declarat Constantin Sandu, preşedintele Clubului Sportiv Riposta. Este, de fapt, un sport al delicateţii absolute. Marii maeştri spun despre sabie că trebuie să o ţii în palmă ca pe o pasăre vie. "De fapt, aceasta sabie este visul tuturor copiilor care vin in sala si isi doresc sa devina campioni", a declarat Constantin Sandu, preşedintele Clubului Sportiv Riposta.

"Eu sunt rank numarul 1 in Romania! Îmi place ca este foarte activ sportul asta si trebuie sa fii determinat sa fii bun. Multe sporturi e mai agresiv sau poti sa vorbesti urat, eu nu m-am nascut sa vorbesc urat, scrima.. Trebuie sa ai mult respect. E totul foarte freindly", a declarat Michael Ene, locul 1 în clasamentul naţional. "Scrima este un sport nobil, ea educă. Îi ajuta sa fie mai atenti la scoala si pur si simplu ii scoate din mediul acela toxic, vedeti si dumneavoastra, foarte multi copii cad pradă. Noi spunem ca toţi care vin la noi şi care fac sport sunt salvaţi, penru că sportul este o lume curată, este o lume frumoasă, în care copiii cresc curat şi drept, mai ales scrima, un sport in care trebuie sa fii gentleman, atnet la toate lucrurile, este foarte binvenit in viata unui copil", a declarat Constantin Sandu, preşedintele Clubului Sportiv Riposta.

Dar pe cât de mult îi ajută scrima să se dezvolte, pe atât de greu le e celor mai mulţi părinţi să-i susţină. Un costum complet pentru un copil ajunge la 1.500 de euro. E preţul siguranţei, pentru ca nicio lamă să nu treacă vreodată prin echipament. Se spune că nici glonţul nu poate pătrunde el. E şi preţul visului de a deveni campion. Pentru unii copii, e un preţ mult prea mare. "De ce avem nevoie? Avem nevoie ca acesti copii sa fie sustinuti si visele lor sa mearga mai departe. Pentru ca viselelor sunt si visele noastre. daca ei isi implinesc visele, noi suntem fericiti. Deci au nevoie de echipamente, au nevoie de competitii. Echipamentele îi ajută să participe, iar competiţiile le dau experienta ca sa poata sa devina mai buni", a declarat Constantin Sandu, preşedintele Clubului Sportiv Riposta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aveți încredere în influencerii de pe rețelele de socializare?
Observator » Ajut Eu » Locul unde copiii sunt salvaţi în timp ce ei cred că doar practică un sport nobil. Generaţii de campioni "create" prin forţă şi măiestrie