Video Alegeri importante pentru viitorul Europei. Când începe votarea în străinătate
Europa votează. Și poate că este cel mai important scrutin de până acum. De ce? Pentru că aceste alegeri ar putea schimba viitorul Uniunii Europene, în condițiile în care extremiştii câștigă tot mai mult teren pe vechiul continent.
Cele mai multe state, 20 la număr, votează o dată cu noi, pe 9 iunie. Însă în alte ţări, cetățenii au mers deja la urne. Primii au fost estonienii, pe 3 iunie. Urmați de olandezi pe data de 6. O zi mai târziu, irlandezii și cehii și-au ales europarlamentarii.
Când începe votarea în străinătate
9 iunie este data la care românii, din țară și din diaspora, aleg ce urmează. Au fost trimise deja peste 2,5 milioane de buletine de vot în cele 915 secții de secții din afara țării. Cele mai multe vor fi în Italia, Spania și Marea Britanie. Per total, sunt cu 80 de secții mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2019 şi cu 474 de secţii în plus față de parlamentarele trecute.
Votarea în străinătate începe sâmbătă, de la ora 22:00, ora României, cu deschiderea primei secții în Noua Zeelandă. Se va desfășura, în funcție de fusul orar, pe durata a 34 de ore, iar ultimele secții din străinătate, in Canada și coasta de vest a statelor unite, închid votarea luni, 10 iunie, ora 8:00, ora României. Există și locuri în care, din cauza războiului, anul acesta nu vom avea secţii de vot, cum ar fi Ierusalimul.
- Europenii aleg pe cine trimit în Parlamentul European. Care e atmosfera în Slovacia, ţară încă afectată de...
- Alegeri europarlamentare în Olanda. Surpriză după exit-poll: naţionaliştii i-au depăşit pe extremişti şi se...
- POLITICO: "În România contează totul, mai puţin UE. Încep să se vadă fisuri în coaliţie", scrie publicaţia...
În România, sunt aproape 19 milioane de alegători înscrişi în Registrul electoral. Iar în diaspora numărul e estimat la x votanți.
În întreagă Uniune, 373 de milioane de cetăteni din cele 27 de state au drept de vot.
Stampila celor care merg la urne va trimite în Parlamentul European 720 de aleși. Cu 15 mai multi decât în Parlamentul de azi, votat în 2019.
De ce este importantă această instituție pentru noi? Parlamentul european este legislativul Uniunii, locul unde se decid legile care influenţează pe viitor viaţa cetățenilor din țările membre, de la susţinerea economiei până la lupta împotriva sărăciei, schimbările climatice și aspecte care ţin de securitate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰