Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Corespondență Observator de la Bruxelles: Ziua care poate schimba fața Uniunii Europene pentru următorii 5 ani

Diaspora votează. Aseară, la ora 22, s-au deschis primele secții de vot și milioane de români de peste hotare pot schimba ceea ce înseamnă viitorul comunității europene. Acasă, în inima democrației, la Bruxelles, este și Bianca Iacob, care ne spune ce urmează în demersul Alege ce urmează. Schimbări cruciale sau nu și un rol pe care România trebuie să îl consolideze în UE pentru a arata puterea pe care o are în comunitatea din care face parte de 17 ani. 

de Bianca Iacob

la 09.06.2024 , 08:55

Este ziua în care Europa alege ce urmează, ziua în care toate partidele politice europene s-au antrenat timp de 5 ani. Această zi reprezintă jocurile olimpice europene care pot schimba sau nu strategia Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

În acest moment, România este parte din Uniunea Europeană de 17 ani și joacă un rol foarte important, o dată pentru că este la granița externă a Uniunii Europene, granița cu Ucraina pe care trebuie să o apere, iar pe de altă parte există dosarele importante pe care Uniune Europeană le are deschise și rolul României pe care și l-a asumat de a ajuta, de exemplu, Republica Moldova la integrarea în Uniunea Europeană și la ajutorul pe care îl da Ucrainei în acest moment.

720 de eurodeputați care vor fi aleși astăzi prin vot democratic de cei aproape 400 de milioane de cetățeni europeni care trăiesc în comunitatea europeană și vedem dacă această strategie care până acum avea în centru teme principale economice legate de apărare și securitate și de migrație va schimba foaia pentru următorii ani.

Vezi și

"Sunt alegeri importante nu doar pentru următorii 5 ani, nu doar cei 720 de eurodeputați, ci agenda strategică 2024-2029, deci, nouă Comisie Europeană cu probabil noi priorități, poate aceleași fețe. E foarte important că lumea să înțeleagă gravitatea acestui vot, în special, să identifice forțele europene sau anti-europene", a declarat Dan Luca, expert în afaceri europene.

Pe acelaşi subiect

De ce sunt importante alegerile europarlamentare din 2024 pentru România

"Sunt alegeri importante nu doar pentru următorii 5 ani, nu doar cei 720 de eurodeputați, ci agenda strategică 2024-2029, deci, nouă Comisie Europeană cu probabil noi priorități, poate aceleași fețe. E foarte important că lumea să înțeleagă gravitatea acestui vot, în special, să identifice forțele europene sau anti-europene", a declarat Dan Luca, expert în afaceri europene.

"România a avut o strategie bună în aniii '90, de mute ori atât de blamați anii '90, prin strategia elaborată de la Snagov, în anul 1995, s-a spus direcția românească este integrarea euroatlantică. Am avut direcția în UE, și după negocieri fantastice suntem în aceste două structuri. Suntem pe picior de egalitate cu aceste țări mari", a reamintit Dan Luca.

Acesta a mai precizat că România poate juca un rol important în marile teme dezbătute la nivel european și care, în anii viitori, vor influența vieților a milioane de cetățeni.

"Trebuie lucrat un pic împreună. Pentru a juca puternic la Bruxelles și peste tot unde este necesar. Sunt zeci și mii de dosare care sunt active la nivel de Bruxelles și care au nevoie de o opinie a României, pentru a avea o opinie trebuie să înțelegi dosarele respective și să ai oameni competenți", a fost de părere expertul în afaceri europene. 

"Dacă noi înțelegem că doar împreună noi putem să facem lucruri importante cred că va fi fantastic pentru România", a conchis Dan Luca.

Sute de milioane de oameni chemați la alegerile europarlamentare

Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi aleg duminică reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri.

Legislaţia Uniunii Europene prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de patru zile, de joi până duminică, de această dată între 6 - 9 iunie, fiind chemaţi la urne în jur de 360 de milioane de europeni.

Alegerile europene se organizează conform legislaţiei naţionale a fiecărui stat membru. Votul s-a încheiat în şase ţări membre - Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia.

Votarea în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European a început sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă, informează MAE.

Bianca Iacob Like

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Corespondență Observator de la Bruxelles: Ziua care poate schimba fața Uniunii Europene pentru următorii 5 ani