Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Partidul de extremă dreapta AfD din Germania vrea să creeze un nou grup în PE. Şoşoacă, potenţial partener

Alegeri europarlamentare 2024. Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) vrea să creeze un nou grup în Parlamentul European, relatează Agerpres, citând presa germană.

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 15:49

Partidul de extremă dreapta AfD din Germania vrea să creeze un nou grup în PE. Şoşoacă, potenţial partener
Partidul de extremă dreapta AfD din Germania vrea să creeze un nou grup în PE. Şoşoacă, potenţial partener - Profimedia

Potrivit televiziunii publice ARD, care citează surse apropiate partidului, conducerea la nivel federal a AfD a decis luni, în unanimitate, să recomande la congresul de la sfârşitul săptămânii ieşirea partidului din grupul Identitate şi Democraţie (ID).

Delegaţia AfD a fost expulzată din grupul ID acum câteva săptămâni în urma declaraţiilor controversate ale capului de listă al partidului la alegerile pentru PE, Maximilian Krah.

AfD a sperat într-o nouă apropiere de ID după alegerile europene din 9 iunie, excluzându-l chiar Maximilian Krah din delegaţia sa, dar partidul nu a fost readmis.

Articolul continuă după reclamă

AfD intrase în grupul ID doar cu un an în urmă, considerându-l "o platformă adecvată pentru promovarea creării de reţele cu partidele surori europene", potrivit rezoluţiei adoptate luni de conducerea partidului.

Pe acelaşi subiect

Acum, obiectivul este de a-şi urmări şi proiecta în mod independent calea în Europa pentru a-şi atinge propriile interese, adaugă rezoluţia."Acest lucru necesită parteneri care ne respecta şi ne împărtăşesc interesele", mai spune AfD.

Noul grup europarlamentar s-ar putea intitula Suveraniştii

Printre potenţialii noi parteneri figurează SALF (S-a terminat petrecerea) din Spania, SOS din România (Diana Şoşoacă), Hnutie Republika (Mişcarea Republicană) din Slovacia, NIKH din Grecia, Mi Hazank Mozgalom (Patria Noastră) din Ungaria, Konfederacja şi Ruch Narodowy din Polonia. Potrivit cotidianului Der SpiegeL, noul grup europarlamentar s-ar putea intitula Suveraniştii.

Săptămâna trecută, portalul Euractiv a relatat că membrii acestui posibil grup ar putea proveni în principal dintre semnatarii aşa-numitei "Declaraţii de la Sofia", iniţiată de partidul bulgar Vazrajdane pentru a cere, printre altele, negocieri de pace în războiul din Ucraina şi sfârşitul "birocraţiei galopante" a Uniunii Europene.

Între timp, surse din Parlamentul European au declarat pentru EFE că "nu este nimic oficial", şi au amintit că înfiinţarea unui grup politic trebuie comunicată preşedintelui PE printr-o declaraţie care trebuie să includă titulatura grupului. În plus, trebuie să existe o declaraţie politică care să stabilească scopul grupului, valorile politice pe care le apără şi principalele obiective politice pe care membrii săi intenţionează să le urmărească împreună în exerciţiul mandatului lor.

Declaraţia trebuie să descrie orientarea politică comună a grupului într-un mod substanţial, distinctiv, şi să cuprindă numele deputaţilor care îl alcătuiesc, iar toţi membrii grupului trebuie să declare, într-o anexă, că împărtăşesc aceeaşi afinitate politică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unui furt de date?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Partidul de extremă dreapta AfD din Germania vrea să creeze un nou grup în PE. Şoşoacă, potenţial partener