Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri locale. Cum votează bolnavii și suspecții de coronavirus. Cum ceri urna mobila

Persoanele care prezintă febră, ori acuză simptome respiratorii vor avea prioritate la vot, iar exercitarea acestui drept se va face în condiții clar stabilite și cunoscute de personalul tehnic al birourilor electorale.

de Ana Maria Ghiarasim

la 21.09.2020 , 14:17

Alegeri locale. Cum votează bolnavii și suspecții de coronavirus Alegeri locale. Cum votează bolnavii și suspecții de coronavirus - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Bolnavii și suspecții de coronavirus au prioritate la secțiile de votare.
  • Acolo unde este posibil, va exista o cabină de vot dedicată celor cu febră și simptome respiratorii evidente.

Astfel, potrivit unui Ordin al Guvernului, alegătorul care prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC) va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare.

Apoi, se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat.

În localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia. La intrarea în sediul secției de votare, alegătorul își va dezinfecta mâinile.

Articolul continuă după reclamă

Alegeri locale. Prioritate la vot pentru suspecții de coronavirus

Alegătorul va fi condus de către un membru al personalului tehnic al biroului electoral al secției de votare în interiorul sediului secției de votare până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane.

După îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrarea în localul de vot.

După finalizarea procedurilor de votare prevăzute de lege, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare.

Cabina de vot dedicată celor cu febră și simptome

Cabina de vot va fi dezinfectată prin ștergerea suprafețelor prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire; acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii.

Alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz.

În cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alți alegători sau cu alte persoane, și va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical.

Alegeri locale. Măsuri de protecție la folosirea urnei speciale

Persoanele bolnave și care se află în imposibilitatea de a se deplasa la secțiile de votare la care sunt arondate pot solicita urna specială. Astfel, în ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19, la unitățile sanitare non-COVID, la unitățile medico-sociale, aziluri de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă.

Abia după ce a mers la toate aceste adrese, echipa responsabilă cu urna specială se va deplasa la unitățile sanitare COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate.

Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială trebuie să poarte mască și mănuși ce trebuie schimbate sau dezinfectate cu o soluție dezinfectantă pe bază de alcool la părăsirea fiecărei incinte.

Membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială nu vor intra în locuința în care se află alegătorul și vor realiza toate formalitățile la intrarea în aceasta, asigurând o distanță de minimum 1 metru față de alegător.

Alegătorul care votează prin intermediul urnei speciale și celelalte persoane prezente în incintă vor purta obligatoriu mască. Alegătorul își va dezinfecta mâinile înainte de preluarea buletinelor de vot și a ștampilei cu mențiunea „VOTAT“, își va înlătura pentru scurt timp masca spre a fi identificat și își va repoziționa masca acoperind nasul și gura.

Alegătorul va semna în lista electorală utilizând ori de câte ori este posibil pixul personal. Ștampila cu mențiunea „VOTAT“ și, dacă este cazul, pixul utilizat de alegător se dezinfectează după votare de către unul dintre membrii echipei care transportă urna specială prin pulverizare/ștergere cu soluție dezinfectantă sau prin ștergere cu șervețele/lavete impregnate cu dezinfectant pe bază de alcool.

În cazul persoanelor internate în unități sanitare, votul cu urna specială va fi asigurat cu implementarea măsurilor specifice; echipamentul de protecție pentru membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială va fi asigurat de către unitatea sanitară, în conformitate cu nivelul de echipare corespunzător secției respective. Toate materialele de protecție utilizate vor fi introduse într-un sac dedicat.

Citește și:
Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Alegeri locale 2020 » Alegeri locale. Cum votează bolnavii și suspecții de coronavirus. Cum ceri urna mobila