Antena Meniu Search
x

Reguli schimbate pentru alegerile locale, din cauza coronavirusului: Cine nu poartă mască de protecție, nu votează!

Pandemia schimbă și regulile votului. Așadar, pe 27 septembrie, vom merge să ne alegem primarii pentru umătorii patru ani cu mască de protecțe şi cu reguli noi. Practic, cine nu vrea să poarte mască în secţie, nu votează. Mai mult, ne vom pune singuri timbrul cu menţiunea votat pe buletin. 

Alexandra Popescu
de Alexandra Popescu

la 15.09.2020, 20:25

Vezi și
  • Alegerile locale au loc pe 27 septembrie.
  • Votul de la alegerile locale se va desfășura după reguli bine stabilite.

Alegerile vor fi un nou test în pandemie. Iar 27 septembrie este ziua în care ne vom alege primarii şi când ne vom exercita dreptul de vot aşa cum n-am mai făcut-o niciodată. 

Masca de protecție va fi obligatorie, la fel și măsurarea temperaturii. Alegătorul va trebui să se dezinfecteze atât la intrarea, cât și la ieșirea din secție și va trebui să respecte distanța de un metru față de ceilalți. Singura situație în care masca va fi dată jos va fi pentru identificare. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne: Pentru verificare, masca va fi dată jos și, după aceea, va fi pusă înapoi. Cam acesta este modul în care se lucrează și normal că trebuie văzută fața celui care votează.

Cine nu poartă mască, nu votează. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne: Dacă o persoană refuză să poarte mască, în mod normal nu i se permite accesul în secția de votare, deci asta este o regulă. 

Ludovic Orban, premierul României: Vor primi mască. Am prevăzut pentru fiecare secție de votare existența unui stoc de măști care să fie puse la dispoziția cetățenilor care vin la vot și care vin fără mască. 

În incinta secției de votare nu vor avea voie mai mult de cinci alegători în același timp. De asemenea, aceștia trebuie să își introducă singuri buletinul în sistemul informatic. Dacă există persoane cu buletin vechi, atunci procesul se va face manual, de către un membru al comisiei. În acest fel se avită contactul direct dintre alegători și membri comisiei. De aceea trebuie să ne lipim singuri timbrul cu mențiunea votat pe buletinele noastre. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne: Poate să vină cu pixul de acasă să semneze. Și cei cu temperatură peste 37,3 şi simptome pot vota. 

Constantin Mitulețu, președinte AEP: Cetățeanul este prioritizat, se va deplasa în secția de votare cu prioritate, va efectua procesul de votare în cabina cea mai apropiată de ușa de la intrare în secția de votare. 

Ludovic Orban, premierul României: Recomandarea noastră a fost către toți cei care au simptome asociate și nu apucă să fie diagnosticați, să consulte medicul de familie și să ceară deplasarea urnei mobile. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne: Prima dată urna va fi planificată să meargă la cei care nu au probleme cu covid și după aceea va merge către cei care sunt carantinați, izolați la domiciliu sau bineînțeles în spital.

Membrii comisiei urnei mobile vor purta mască și mănuși care trebuie schimbate sau dezinfectate după fiecare vot. Nimeni nu intră în locuința alegătorului, ci procesul se va face la intrare, cu păstrarea distanței. 

Urna va fi și ea dezinfectată la fiecare vizită. În spitale, echipamentul de protecție va fi asigurat de personalul sanitar. Toate detaliile alegerilor vor fi stabilite prin ordin de ministru, ce va fi publicat în zilele următoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Alegeri locale 2020 » Reguli schimbate pentru alegerile locale, din cauza coronavirusului: Cine nu poartă mască de protecție, nu votează!