Alegeri Locale 2024 Alba Iulia. Cine sunt candidaţii la funcţia de primar în Alba Iulia
Alegerile Locale 2024 din Alba Iulia au loc pe 9 iunie. Locuitorii municipiului Alba Iulia îşi votează duminică primarii, consilierii și președintele Consiliului Județean pentru următorii 4 ani. În cursa pentru postul de primar al oraşului Alba Iulia pentru alegerile din 2024 s-au încris 6 candidaţi, între care 2 femei şi 4 bărbaţi. Pe listele consilierilor locali s-au înscris 232 de candidaţi.
Anul acesta 6 candidaţi se luptă în voturile cetăţenilor pentru şefia primăriei Alba Iulia pentru următorii 4 ani. Printre ei se numără Gabriel-Codru Pleşa, actualul primar susţinut de PNL, care este la primul mandat. Contracandidaţii lui anul acesta sunt Călin-Gheorghe Matieş de la partidul AUR, Dana-Elisebeta Nanu de la USR, Voicu Vuşcan de la partidul PSD, Ludoşan Diana de la PNCR şi Călin-Silviu Pădurean de la PPR.
Actualul primar Gabriel Pleşa a câştigat alegerile locale precedente, învingându-l pe fostul contracandidat la de la PSD cu o diferenţă de aproximativ 650 de voturi. Înainte de 2020, Pleşa era înscris în PNL, apoi în anul electoral a demisionat şi s-a înscris la USR, alături de care a câştigat fotoliul de primar. În 2023 s-a reînscris la PNL, declarând că "s-a întors la rădăcini".
Lista candidaților pentru Primăria Alba Iulia 2024
- Gabriel-Codru Pleşa (PNL) - primarul în funcţie
- Călin-Gheorghe Matieş (AUR)
- Dana-Elisebeta Nanu (USR)
- Voicu Vuşcan (PSD)
- Ludoşan Diana (PNCR)
- Călin-Silviu Pădurean (PPR)
- Curiozitățile alegerilor din 9 iunie. Un candidat s-a născut pe vremea Regelui Ferdinand, cel mai tânăr e din...
- Cel mai bătrân candidat la alegerile locale are 100 de ani, iar cel mai tânăr 23 de ani. Câţi alegători sunt...
- Nicușor Dan, pe primul loc la Primăria Capitalei, urmat de Gabriela Firea și Sebastian Burduja - Sondaj la comanda...
- Primarul din Sânmihaiu de Câmpie, reţinut pentru turism electoral. Le-ar fi făcut domicilii fictive persoanelor...
- Rezultate finale alegeri locale 2024. PSD a obţinut 34,74% dintre mandatele de primari, PNL a obţinut 29.07%
La Consiliul Local Alba Iulia, pe de altă parte, vom putea alege dintre cei 232 de candidaţi de pe listele propuse de:
- USR
- AUR
- PNL
- PSD
Cum decurg alegerile locale din 9 iunie. Alegătorii primesc 5 buletine de vot
Duminică, 9 iunie 2024 cetăţeni din toată ţara îşi vor vota şi reprezentanții României în Parlamentul European, dar îşi vor alege şi consilierii locali, consilierii județeni, primarului și preşedintele Consiliului Județean. Aşadar alegătorii primesc 5 buletine de vot. După ieșirea din cabină alegătorii vor împături buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și fiecare din cele cinci buletine de vot va fi pusă în urnele inscripționate. Secțiile de votare vor fi deschise la ora 7.00. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23:59.
Curiozitățile alegerilor din 9 iunie
Pentru alegerile locale din 2024, 9.776 de candidaţi s-au înscris în mediul rural pentru alegerile locale, iar în mediul urban s-au înscris 1.610 candidaţi. Dintre aceştia 10,56% sunt femei în mediul rural şi 12,36% în mediul urban. Pentru unii candidaţi vârsta e doar un număr. O dovedeşte un bărbat din Vaslui care la aproape 101 ani e pe liste la alegerile locale din 9 iunie. Bătrânul candidează pentru un post de consilier local în comuna Dumeşti din județul Vaslui. În țară mai avem doi candidați de 95 de ani și alti doi de 94 de ani. Fiecare alegător poate vota unde este arondat conform domiciliului sau reședinței. Nu se poate vota în străinătate. La Alegerile Locale 2024 există liste speciale complementare, pe care sunt incluși cetățenii UE cu reședință în România, care pot vota pentru autoritățile locale.
La polul opus, cel mai tânăr candidat face parte din Generația Z. S-a născut în mileniul III, în anul 2001, și are puţin peste 23 de ani. În străinătate, din cele 915 secţii de votare, cele mai multe vor fi deschise în ţările în care şi prezenţa cetăţenilor români este mai mare. Astfel, în Italia vor fi deschise 150 de secţii, în Marea Britanie, 147, în Germania – 104 secţii şi Franţa 66 de secţii, iar în republica Moldova, 52 de secţii, în SUA fiind 48 de secţii de votare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰